Hlavní obsah

Lidé škody nafukují, pojišťovací podvody jsou za stovky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst pojistných podvodů se nezastavil ani v prvním čtvrtletí roku. Detektivové pojišťoven odhalili podvody za stovky miliónů korun, což bylo meziročně až o desítky procent více. Stále převládají podvody v pojištění aut, roste ale podíl podvodů v pojištění majetku, uvádějí pojišťovny.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší částky u pojistných podvodů se týkají pojištění majetku.

Článek

Nejvíce případů pojistných podvodů je tradičně v Praze.

"Detektivové Generali šetřili v prvním čtvrtletí 215 případů. Ve stejném období loňského roku bylo podobných kauz 161. Zatímco v prvních třech měsících loni odhalili pojistné podvody za sedm miliónů korun, letos se jejich výše vyšplhala až na 17,5 miliónů korun," uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Lidé škody nafukují

"Časté byly a stále jsou takzvané oportunistické podvody, kdy se poškozený v souvislosti s reálnou škodou snaží uplatnit i škody, ke kterým nedošlo," dodal.

Pojišťovna Allianz eviduje za první čtvrtletí růst odhalených podvodů o 56 procent. Zatímco loni v tomto období se celková částka pohybovala kolem 30 miliónů korun, letos za stejné období činila 47 miliónů.

Kooperativa v prvním čtvrtletí zaznamenala 200 pokusů o pojistný podvod za celkem 60 miliónů korun. Meziročně jde o navýšení o 25 procent.

"Celkem jsme prošetřovali přes 500 podezřelých událostí," řekl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Nejvyšší podvody u pojištění majetku

Detektivové České pojišťovny za čtvrtletí odhalili pojistné podvody za 133 miliónů korun, meziročně o milión korun více. Nejvíce se lidé pokoušeli podvádět tradičně v Praze, následoval Ústecký kraj. Nejméně se podle statistik ČP podvádělo ve Zlínském kraji a na Vysočině.

"Donedávna jsme se setkávali s pojistnými podvody zejména v pojištění motorových vozidel. Snižování cen automobilů však postupně vedlo k tomu, že se nyní pokusy o pojistné podvody přesouvají spíše do pojištění majetku a odpovědnosti," doplnil ředitel útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti ČP Jaromír Kaděra.

Pokusy o pojistné podvody jsou sice stále nejpočetnější v autopojištění, nejvyšší podvodně nárokované částky však nyní jsou v majetkovém pojištění.

Jako na detektoru lži

Pojišťovny bojují s podvodníky stále více zbraněmi. Allianz úspěšně vyzkoušela tzv. hlasový analyzátor.

"Vzali jsme deset nahrávek telefonátů se staršími případy, u kterých jsme v minulosti prokázali, že šlo o podvod. K nim jsme přibalili dalších deset standardních pojistných událostí, jež byly v pořádku. Aniž by je experti obsluhující tento hlasový detektor znali, dokázali u všech perfektně rozpoznat, kdy šlo o podvod a kdy o klasickou pojistnou událost," uvedl ředitel úseku odhalování pojistných podvodů Allianz Ludvík Bohman.

Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám