Hlavní obsah

ČNB šetří Babišovy výroky o výplatě zisku ČEZ akcionářům

Právo, Jakub Troníček, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) podle zjištění Práva prověřuje obchody s akciemi energetického gigantu ČEZ. Konkrétně ty, které těsně předcházely březnovému vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) o možné změně dividendové politiky této státní společnosti. Existuje totiž podezření, že klíčovou informaci, že by měl být na dividendy rozdělen celý zisk ČEZ, která bleskově katapultovala ceny akcií vzhůru, měl některý z investorů předem a využil ji na poslední chvíli ke spekulativním nákupům cenných papírů ještě za nižší ceny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš

Článek

Prověřování průběhu obchodování s akciemi ČEZ z konce března Právu potvrdil Tomáš

Zimmermann z odboru komunikace ČNB, výsledky ale předjímat odmítl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vyhodnocení možných souvislostí vývoje obchodování s posledními informacemi ohledně společnosti ČEZ bude možné až po zjištění a ověření všech relevantních skutečností,“ uvedl k tomu v pondělí bez dalších podrobností Zimmermann.

V celé věci jde o Babišův návrh, aby ČEZ svým akcionářům, z nichž největší je stát, vyplatil na dividendách celý loňský zisk. V předchozích pěti letech přitom společnost rozdělovala jen 53 až 59 procent zisku.

Nakupovalo se už v pátek

Při splnění požadavku ministra financí by dividenda na akcii vzrostla z loňských 40 korun na rekordních 65 korun, což se na burze vzápětí projeví růstem ceny akcií.

Babišův návrh byl publikován v pondělí 24. března brzy ráno v Hospodářských novinách, načež cena akcií ČEZ začala okamžitě s otevřením pražské burzy strmě růst.

Při velkém zájmu investorů stoupla za den o více než pět procent na 569 korun a v dalších dnech pak ještě o další zhruba tři procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

To ale není všechno. Podle zdroje Práva se informace o záměru ministra financí zřejmě dostala k některým hráčům na trhu s akciemi už v pátek, tři dny před pondělním zveřejněním klíčové informace, a leccos nasvědčuje, že tuto mimořádně cennou informaci mohl někdo využít ke spekulativním nákupům akcií ČEZ.

Akcie ČEZ totiž odpoledne, ke konci obchodování, díky zvýšeným nákupům investorů mírně posílily. Zjevný důvod k tomu však nebyl. „Na trhu v té chvíli nebyly oficiálně žádné nové informace,“ řekl Právu burzovní makléř, který nechtěl být jmenován.

V pátek 21. března se cena jedné akcie státního energetického gigantu pohybovala celý den na úrovni kolem 535 korun, ale z podrobných statistik pražské burzy jsou v obchodování s cennými papíry ČEZ patrné mezi třetí a půl pátou hodinou dva výkyvy směrem vzhůru. Celkově se v pátek objem obchodovaných akcií ČEZ pohyboval podle dostupných údajů nad březnovým denním průměrem.

A právě páteční zvýšené obchody v odpoledních hodinách teď centrální bankéři zkoumají. Pokud by se totiž prokázalo, že někdo v pátek odpoledne akcie nakoupil díky znalosti v té době ještě vysoce citlivé a také interní informace, a posléze na tom vydělal, šlo by se vší pravděpodobností o porušení zákona.

Kdo se mohl k informaci obsažené v Babišově rozhovoru s Hospodářskými novinami dostat a využít ji ve svůj finanční prospěch? To by mohlo zjistit probíhající šetření ČNB. Obchodování s akciemi je totiž pro veřejnost anonymní a bližší informace o kupcích si z pražské burzy může kromě policie a soudů vyžádat coby orgán dohledu nad finančním trhem právě Česká národní banka.

Patria Direct pochybení odmítá

Makléřská společnost Patria Direct, na kterou se HN před uveřejněním článku s žádostí o komentář k záměru Babiše obrátily, odmítá, že by předem nepřímo získané informace mohla nějak zneužít.

Každý ministr financí za posledních 25 let si dával velký pozor na výroky, které by mohly být chápány jako kurzotvorné
exministr financí Miroslav Kalousek

„Máme implementovánu velmi přísnou politiku ochrany vnitřních informací. K žádnému zneužití vnitřní informace na naší straně nedošlo, klientům žádné vnitřní informace nesdělujeme,“ sdělil Právu analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

„Navíc, máme za to, že informace sdělená novináři neměla povahu vnitřní informace. Diskuse proběhla na velmi obecné úrovni a z dotazů novinářů nebylo možné nabýt podezření, že pan ministr Babiš hodlá zveřejnit záměr vyplatit dividendu ve výši 100 procent zisku společnosti ČEZ,“ dodal.

Šlo o spekulaci?

Babiš byl kvůli svému vyjádření o možné změně dividendové politiky terčem tvrdé kritiky zejména ze strany jeho dlouhodobého oponenta a předchůdce v čele resortu financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten v této souvislosti mimo jiné uvedl, že by šlo o svého druhu dárek finančním investorům.

„Každý ministr financí za posledních 25 let si dával velký pozor na výroky, které by mohly být chápány jako kurzotvorné, protože by to mohlo vypadat jako domluvená spekulace. Dopustil se toho až tento ministr financí a já ho nechci obviňovat, že to byla domluvená spekulace, ale v každém případě to tak může vypadat,“ řekl Právu ­Ka­lousek.

Ministerstvo financí nechtělo celou věc komentovat. „Jednalo se o vyjádření jedné z možností dalšího postupu v reakci na dotaz Hospodářských novin,“ sdělil pouze Právu Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva.

Kdy přesně kurzotvorná informace opustila zdi ministerstva financí, ale neupřesnil. „Tiskové oddělení MF touto informací nedisponuje,“ uvedl Ležatka.

Standardní postup každopádně bývá takový, že podobné záležitosti se oznamují nejdříve na valné hromadě, a nikoliv v médiích. Klíčové informace by v takovém případě měli nejdříve akcionáři a pak teprve média a ostatní.

Cena akcií ČEZ skokově vzrostla o tři procenta také minulý týden, a to poté, co vedení společnosti oznámilo zrušení tendru na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Podle analytiků přitom zrušení tendru otevřelo dveře Babišovu „dividendovému“ plánu, neboť ČEZ nebude potřebovat mimořádné zdroje k financování dostavby Temelína a může s klidným svědomím rozdělit celý loňský zisk na dividendy.

Reklama

Výběr článků

Načítám