Hlavní obsah

Ukrajina je ochotná zaplatit za plyn 386 dolarů, hřivna se propadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/New York

Ukrajina nabídla Rusku, že bude platit za 1000 kubíků odebraného zemního plynu 386 dolarů, uvedla v pondělí Ukrajinska Pravda. Jde o kompromisní částku. Reakce Gazpromu zatím není známa. Rusko navíc požaduje platby za plyn předem. Ukrajina přitom stojí na kraji bankrotu, její rating se propadá do spekulativního pásma a hřivna ztrácí hodnotu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinec míjí kurz měn.

Článek

Rusko v lednu snížilo platby na 268 dolarů, ale po pádu prezidenta Viktora Janukovyče cenu zvýšilo až na 485 dolarů, když k ceně domluvené v roce 2009 premiérkou Julijí Tymošenkovou připočítalo ještě vývozní daň. Gazprom nejprve zvýšil cenu na 385,5 dolaru, což je suma, kterou by nyní Ukrajina akceptovala.

Otázka je, zda Rusko nabídku přijme, protože rating Ukrajiny se propadá. Agentura Fitch snížila podle Reuters 11. dubna rating Ukrajiny do spekulativního pásma CCC. Týká se schopnosti splácet dlouhodobé dluhopisy v zahraniční měně. Snížila i rating krátkodobých dluhopisů v cizích měnách na C. Lépe hodnotí schopnost splácet dluhopisy v národní měně, a to známkami B- a BBB.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hrozí hyperinflace jako v Zimbabwe, varují ekonomové

Hřivna se za tři měsíce propadla o třetinu. Reagovala na prohlubování krize v zemi i její vysokou zadluženost a na prudký propad hřivny vůči dolaru i euru. Za dolar se na mezibankovním trhu v pátek platilo 13,2 hřivny, přitom ještě v lednu to bylo 8,3 hřivny. Místní ekonomové již varují před hyperinflací zimbabwského typu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinec si mění hřivny za valuty

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk už na konci března avizoval, že ceny tepla mohou vzrůst skokem a že o sto procent vzrostou během dvou let. Půjčka od Mezinárodního měnového fondu je podvázána zrušením dotace na ceny energie pro maloodběratele, navíc roste cena plynu.

Obyvatelé si však většinou ani nemohou hřivny vyměnit za valuty, protože ve směnárnách nejsou. Centrální banka stanovila denní limit na výměnu na osobu na 15 000 hřiven (cca 22 500 Kč) a měsíční na 150 000 hřiven (zhruba 225 000 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám