Hlavní obsah

Pro stavbu nejvyšších českých mrakodrapů si Praha klade podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvě věže, nazvané Prague Eye Towers, mají měřit 139 a 128 metrů. Byly by tak nejvyšší v Česku. Zatím drží primát Brno se 111 metrů vysokou AZ Tower.

Foto: Pragueeyetowers.cz

Věže areálu Prague Eye Towers spolu vizuálně tvoří jeden celek. Navržený tvar věží - elipsoid - vychází z geometrie „zaobleného trojúhelníku“.

Článek

Souhlas se stavbou nejvyššího plánovaného mrakodrapu v Česku podmiňuje Praha 11 vybudováním druhého vstupu do metra na Chodově. Bez splnění této podmínky nedá územní výbor městské části ke stavbě kladné stanovisko.

Řekl to v úterý předseda výboru Jiří Janeček (OK strana). Dvě věže, nazvané Prague Eye Towers, mají měřit 139 a 128 metrů. Byly by tak nejvyšší v Česku.

Podle Janečka je metro na Chodově přetížené již v současné době, plánovaná výstavba by situaci ještě zhoršila. Po investorovi Office Star Five, za kterým stojí skupina PPF, proto územní výbor požaduje druhý výstup z metra, například v podobě vysokokapacitních výtahů.

Práce pro tisíce lidí

"Iniciativu vítám, lidé tu najdou novou práci i bydlení. Ale bez vyřešení výstupu z metra by tu mohlo dojít k obrovským problémům," řekl Janeček. V obou věžích má nalézt zaměstnání téměř 5000 lidí.

Výbor také požaduje, aby byl severním směrem k dálnici D1 rozšířen park. "Pokud se vyřeší tyto dva body, jako předseda výboru ve stavbě nevidím problém," zdůraznil Janeček.

Investor se k požadavku radnice odmítavě nestaví. Podle Jana Piskáčka, mluvčího společnosti Office Star Five, firma podnět vyhodnocuje.

"Prověřujeme především technické možnosti nového východu z metra," uvedl Piskáček. S přestavbou vestibulu by musel souhlasit pražský dopravní podnik, stejně jako v případě výstavby nad vestibulem stanice Národní třída.

Zatím má primát Brno

Záměr stavby nejvyššího českého mrakodrapu investor představil před několika lety. V roce 2008 zveřejnil studii, která počítala s vybudováním jedné věže vysoké 190 metrů. Později se ale PPF rozhodla pro dvě menší stavby.

Nejvyšší budovou v Česku je v současné době brněnský mrakodrap AZ Tower se 111 metry. V Praze je nyní se 109 metry nejvyšší City Tower, který byl původně stavěn pro Československý rozhlas.

Foto: Pragueeyetowers.cz

Věže areálu Prague Eye Towers spolu vizuálně tvoří jeden celek. Navržený tvar věží - elipsoid - vychází z geometrie „zaobleného trojúhelníku“.

Podle webových stránek projektu by chtěl s výstavbou začít v příštím roce, dokončena by mohla být v roce 2018. Budovy mají vyrůst na pozemku u nákupního centra Chodov a dálnice D1.

Oba objekty mají mít elipsovitý půdorys, umístěny v nich mají být převážně kanceláře, počítá se ale také s obchodem s potravinami, kavárnou nebo restaurací. Budou mít 33 a 30 nadzemních podlaží. Vyšší věž bude měřit 138,8 metru, s telekomunikační anténou bude dosahovat výšky 152,6 metru. V podzemí bude parkoviště pro 900 automobilů.

Anketa

Líbily by se vám v hlavním městě mrakodrapy Prague Eye Towers?
Ano
59,1 %
Ne
40,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4098 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám