Hlavní obsah

Euro výrazně posílilo, v poměru k dolaru je nejvýš za dva a půl roku

Londýn

Velké posílení zaznamenalo v pátek na devizových trzích euro, když například v poměru k dolaru se dostalo na nejvyšší hodnotu od října 2011 a obchodovalo se až za 1,3915 dolaru. Nezanedbatelně zpevnilo i k japonskému jenu. Euro reaguje na sdělení Evropské centrální banky (ECB), podle něhož komerční banky v eurozóně vrátí příští týden nečekaně velkou část levných úvěrů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Levné úvěry banky čerpaly v letech 2011 a 2012, aby překonaly úvěrovou krizi. Z finančního systému tudíž bude odčerpán další velký objem hotovosti, což podporuje růst eura. ECB uvedla, že komerční banky jí příští týden vrátí 11,4 miliardy eur z levných tříletých úvěrů.

Částka, kterou se chystají banky vrátit, zhruba šestkrát přesáhla odhad analytiků v anketě agentury Reuters. Zároveň jde o největší splátku od konce minulého roku. Pro srovnání – tento týden banky z těchto nouzových úvěrů vrátily 3,012 miliardy eur.

Mnoho finanční institucí použilo levné peníze k nákupu státních dluhopisů s vyššími výnosy. Podle analytičky Annalisy Piazzaové ze společnosti Newedge Strategy může blížící se velká splátka souviset s vypršením splatnosti některých krátkodobých dluhopisů italské vlády, což připadá na začátek března.

S tím, jak banky splácejí levné úvěry ECB, klesá objem nadměrné likvidity, tedy prostředků, které mají banky navíc k tomu, co potřebují ke svým každodenním operacím. V pátek objem dosahoval 112 miliard eur. Bylo to nejníže od konce roku 2011, tedy krátce před tím, než ECB zaplavila trh levnými penězi. Vůbec nejvýše byl objem této likvidity začátkem roku 2012, kdy se pohyboval zhruba kolem 800 miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám