Hlavní obsah

Teplá zima sebere skiareálům na tržbách 20 miliard

– Praha

Teplá zima a minimum sněhu se podepsaly na prudkém poklesu tržeb řady českých lyžařských areálů, hotelů a penzionů. Proti minulým letům utratí turisté a lyžaři na tuzemských horách zhruba o 20 miliard korun méně. Řada provozovatelů níže položených skiareálů registruje proti minulým zimám až o dvě třetiny nižší tržby. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Mag Consulting.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Lyžařský areál v Hlubočkách na Olomoucku s hlavní a dětskou sjezdovkou

Článek

Někteří provozovatelé menších lyžařských areálů provoz ani nezahájili nebo jen velmi omezeně. Jedním z mála lyžařských areálů, kde tržby výrazně neklesly, je podle studie Špindlerův Mlýn.

Kritické dopady má letošní zima pro středisko na Červenohorském sedle. Areál nemá zasněžování, kvůli nedostatku přírodního sněhu se tak během sezóny dosud vůbec neotevřel. Pro provozovatele to má obrovský finanční dopad.

Nemají peníze na splátky

„Je to kritické, musíme splácet splátky za novou lanovku, hledáme řešení v podobě oddálení splátek, zatím to je v jednání,“ uvedl Jiří Hanák ze Ski klubu Šumperk, který středisko provozuje. Se společností Lesy ČR se již na oddálení splátek domluvili.

Špatná zimní sezona se dotkla i hoteliérů a majitelů středisek v Jeseníkách. Řada z nich musela své areály uzavřít i vícekrát během sezony, nejvíce doplatili na nedostatek sněhu během vánočních prázdnin a v lednu.

„Přišel jsem tak o 40 procent tržby, dohnat se to už nedá, budu rád, když pojedu do konce sezóny. Když lidé vidí, že je venku tráva, na hory už tolik nejezdí, je to psychologický efekt,“ řekl zástupce střediska v Petříkově na Šumpersku František Kaštyl.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn byla z pohledu ubytovatelů velmi slabá druhá polovina ledna, uvedl majitel ubytovacího portálu Spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

„První dekádu drželi Poláci a Rusové, pak přišel velký propad. Nálada nebyla dobrá, nebyl sníh,“ řekl. Se začátkem února a zahájením jarních prázdnin v Německu i Česku se situace otočila a středisko bylo v prvním únorovém týdnu zaplněné. „Současný týden je volnější, čeká se na příjezd Nizozemců. I sněhové podmínky na sjezdovkách se zlepšily,“ dodal Jandura.

Pobyty se ruší nebo přesouvají

Velký propad tržeb i návštěvnosti potvrdil i spolumajitel největšího lyžařského areálu v Plzeňském kraji Vladimír Kasík z železnorudského Ski Špičák. I když se vlekaři snaží vyrábět technický sníh, v provozu nejsou všechny sjezdovky. V porovnání s loňskou zimou bude letošní o 40 až 50 procent horší, odhadl Kasík. Ani jarní prázdniny návštěvnost areálu příliš nezvedly.

Nepříznivé lyžařské podmínky snižují i tržby horských hotelů a penzionů. „Ruší se až 60 procent dopředu ohlášených pobytů, především ty, na kterých není zaplacena záloha. Někteří hosté své pobyty přesouvají na březen s nadějí, že se lyžařské podmínky zlepší,“ uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting. Část turistů podle něj vyhledává po příjezdu náhradní program, další vyjeli raději do Alp.

Češi míří do zahraničí

Špatná sezóna nahrála prodejcům zahraničních zájezdů. „Od přelomu roku prodáváme zhruba o čtvrtinu více zájezdů než v loňském roce. Největší zájem mají klienti o týdenní pobyty v Itálii, následují kratší zájezdy na tři nebo čtyři dny do Rakouska,“ uvedl mluvčí CK Nev-Dama Jan Osúch.

Podle Beránka lze očekávat, že lyžaři neutratí za zimní pobyt na horách ve srovnání s minulými léty asi 20 miliard korun. „Zhruba třetina těchto finančních prostředků bude vynaložena na letní dovolenou, z toho lze usuzovat, že se zvýší zájem o letní dovolenou až o pět procent,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám