Hlavní obsah

Nová šéfka General Motors si letos přijde na 290 miliónů

– Detroit

Mary Barraová, nová šéfka největší americké automobilky General Motors (GM), by měla za letošní rok dostat v hotovosti a akciích celkem 14,4 miliónu dolarů, což v přepočtu činí zhruba 290 miliónů korun. Pro srovnání – její předchůdce ve funkci Dan Akerson si za rok 2012 vydělal devět miliónů dolarů.

Foto: Handout, Reuters

Mary Barraová, v pozadí Daniel Akerson

Článek

GM předtím oznámila, že své první ženě v nejvyšší výkonné funkci vyplatí letos 4,4 miliónu dolarů. Tento údaj ale nezahrnoval dlouhodobé odměny, upřesnila v úterý firma. Nové údaje zveřejnila poté, co ji někteří kritizovali, že prý platí Barraové kvůli jejímu pohlaví méně než Akersonovi.

„Jako nováček ve funkci generálního ředitele je její celková odměna v souladu s tím, co dostávají její protějšky jinde,“ uvedl podle BBC předseda správní rady GM Tim Solso. „Kolik bude dostávat, určí v konečném důsledku výkon firmy,“ dodal. Dlouhodobý díl platu musí schválit akcionáři GM na červnové valné hromadě.

Dvaapadesátiletá Barraová převzala vedení GM 15. ledna. Akerson odstoupil, aby se mohl starat o svoji nemocnou ženu.

Čistý zisk GM za loňský rok klesl o 22 procent na 3,8 miliardy dolarů. Loni společnost zvýšila celosvětový prodej o čtyři procenta na 9,715 miliónu vozů. V žebříčku největších prodejců automobilů se propadla na třetí místo za německý Volkswagen. Jedničkou v prodeji zůstala vloni japonská Toyota Motor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám