Hlavní obsah

Průmysl loni přidal půl procenta, v prosinci ale dupl na plyn

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová produkce loni v Česku v porovnání s rokem 2012 stoupla o 0,5 procenta. V prosinci průmysl přidal meziročně 9,3 procenta, po očištění o vliv pracovních dnů to bylo o 6,7 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Tuzemský průmysl zakončil minulý rok robustním nárůstem, který předčil očekávání,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Růst i v prosinci táhl především zpracovatelský průmysl, a to zejména výroba automobilů a výroba strojů a zařízení. Naopak výroba poklesla v odvětvích odvodu elektřiny, plynu a tepla.

„Domácí průmysl je tažen především zahraniční poptávkou po českých automobilech,“ připomněl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. V prosinci došlo k nárůstu nových zahraničních zakázek po motorových vozidlech o 52,6 procenta a souhrnně zakázky ze zahraničí v prosinci meziročně vzrostly o 28,3 procenta.

Očekávají se lepší časy

Zvyšuje se i objem domácích zakázek, kde v prosinci došlo k nárůstu o 7,7 procenta. Celkově však domácí poptávka zůstává slabá. „Meziroční nárůst domácích zakázek ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku o 6,1 procenta vypadá sice nadějně, ale je nutno si uvědomit, že jsme v tomto směru stále pod rokem 2010,“ sdělil Novák.

Průmyslu se bude podle něj dařit i v nadcházejících měsících. „S lepšící se situací v průmyslu bude postupně docházet k růstu nabídky pracovních příležitostí s pozitivním dopadem na zaměstnanost,“ doplnil Novák.

S tím souhlasí i Petr Smutný ze společnosti PwC ČR, podle něhož by rostoucí trend tuzemského průmyslu měl pokračovat i letos. U exportérů by se mělo příznivě projevit oslabení koruny.

Reklama

Výběr článků

Načítám