Hlavní obsah

Finanční krize se může znovu rozhořet, varuje Světové ekonomické fórum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Světové ekonomické fórum (WEF) vyslalo varovný signál ohledně dalšího vývoje světového hospodářství. Ve své nejnovější studii globálních rizik totiž uvádí, že finanční krize ještě nebyla zcela překonána a může znovu udeřit.

Foto: Profimedia.cz

Prezident WEF Klaus Schwab

Článek

„Finanční krize stále ohrožuje vyspělé ekonomiky,“ píše se ve studii, která je založena na průzkumu mezi stovkami manažerů a ekonomů z různých zemí. Ti považují za hrozbu rovněž vysokou míru nezaměstnanosti, prohlubující se propast mezi chudými a bohatými, klimatické změny či zneužívání internetu ke kriminalitě a špehování, informovala agentura DPA.

Prezident WEF Klaus Schwab vyzval politiky, aby zvýšili své úsilí v boji proti předvídatelným hospodářským rizikům. Studií by se mělo zabývat výroční zasedání WEF, které se uskuteční v Davosu od 22. do 25. ledna.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ve středu uvedla, že světová ekonomika se nyní ubírá správným směrem, ale globální růst zůstává příliš pomalý, příliš křehký a příliš nerovnoměrný. Dodala, že politici by se měli vyvarovat chyb, které by mohly podkopat křehké hospodářské oživení.

„Krize stále doznívá, ve vzduchu je však cítit optimismus,“ prohlásila Lagardeová. Minulý týden uvedla, že MMF se chystá zlepšit výhled světové ekonomiky. V poslední říjnové prognóze fond snížil odhad letošního růstu ekonomiky o 0,2 procentního bodu na 3,6 procenta. Novou prognózu fond představí příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám