Hlavní obsah

Domy v Británii byly loni nejdražší za posledních pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Průměrná cena domu v Británii v loňském roce stoupla o 8,4 procenta na 175 826 liber (5,8 miliónu korun). Dostala se tak na nejvyšší úroveň od dubna 2008. Vyplývá to podle agentury Bloomberg z údajů hypoteční společnosti Nationwide.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Londýn

Článek

V samotném prosinci stoupla průměrná cena o 1,4 procenta, což představuje nejprudší meziměsíční nárůst od srpna 2009. K růstu cen domů přispívají zlepšující se hospodářské vyhlídky a klesající nezaměstnanost. Páteční údaje však podle agentury Reuters pravděpodobně vyvolají obavy ze vzniku bubliny na trhu s bydlením.

„Velkou část oživení na trhu s bydlením lze připsat zlepšujícím se podmínkám na trhu práce a příznivějším vyhlídkám ekonomiky,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Nationwide Robert Gardner. Upozornil však na možné negativní dopady v případě, že poptávka i v dalších čtvrtletích poroste rychleji než nabídka.

Britská centrální banka se již koncem listopadu rozhodla výrazně omezit program na podporu hypoték. Chce tak zabránit nadměrnému růstu cen na trhu s bydlením.

„Nevidíme na trhu s bydlením žádné bezprostřední hrozby, ale znepokojuje nás jeho možný vývoj,“ řekl tehdy guvernér banky Mark Carney. Dodal, že banka je v případě potřeby připravena k dalším opatřením, aby udržela trh s bydlením pod kontrolou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám