Hlavní obsah

Dukovanská jaderná elektrárna pokořila rekord a oslavila to balíky slámy

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukovany

Jako by se naše nejstarší jaderná elektrárna připravovala na tuhou zimu nebo na spalování biomasy. Tak to podle hromady obřích balíků slámy vypadalo v pondělí u bran pečlivě střeženého objektu. Skutečnost byla poněkud jiná. Elektrárna takto neobvykle upozornila na překonání absolutního rekordu výroby elektřiny. Slamění panáci, které zaměstnanci pojmenovali Terawattíci, představovali každý jednu miliardu vyrobených kilowatthodin elektřiny.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Netradiční připomínka rekordní produkce elektřiny před jadernou elektrárnou v Dukovanech. Dokonce vznikla i fáma, že slámu tam dovezli odpůrci jádra. Každý z balíků představuje miliardu vyrobených kilowatthodin elektřiny.

Článek

„Jaderná elektrárna Dukovany letos pokoří absolutní výrobu z jediné elektrárny skupiny ČEZ, když její letošní produkce dosáhne téměř 15,7 TWh (terawatthodin),” osvětlil mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Dukovany tak do sítě dodají nejvíc elektrické energie za téměř 28 let svého provozu. Produkci 15,576 TWh, naplánovanou pro tento rok, překročila elektrárna v neděli ráno. Celkově by ji letos měla překonat o 0,6 procenta.

Významný milník má připomenout s nadsázkou upravený exteriér elektrárny, tedy slamění Terawattíci.

„Nepřecházíme tedy na biomasu, jak by se mohlo na první pohled zdát. Není důvod. Elektrárna vyrábí i bez biomasy bezuhlíkatou elektřinu a je ve výborné kondici. Za dobu 28 let svého provozu vyrobila celkem 367 miliard kWh. To je spotřeba všech domácností ČR za více než 40 let,“ vysvětlil dění kolem elektrárny, zřejmě poněkud ovlivněné i silvestrovskou náladou, její mluvčí.

Oslavu rekordu naplánovali energetici na dobu střídání směn a mimo jiné jej po šichtě zapili punčem a sektem, který nazvali Moravský jaderný.

V elektrárně nyní pracují tři ze čtyř výrobních bloků. Blok číslo čtyři byl podle plánu odstaven koncem listopadu. Dukovany pokrývají přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám