Hlavní obsah

Zákaz prodeje v obchodech o svátcích míří opět do Senátu

Praha

Návrh na zákaz prodeje v obchodech o celkem sedmi státních svátcích předloží senátor František Bublan (ČSSD) do Senátu hned na začátku příštího roku. Omezení prodejní doby o svátcích v obchodních řetězcích by tak mohlo začít platit od roku 2015.

Foto: Petr Hloušek, Právo

František Bublan (ČSSD)

Článek

„Pokud by to Sněmovna projednala do konce příštího roku, pak by ta platnost mohla být od 1. ledna 2015 nejdříve. Nepředpokládám, že ty příští Vánoce budou ve znamení tohoto návrhu zákona,“ uvedl Bublan na konferenci Odborového svazu pracovníků obchodu. Podle něj by s novým rozložením politických sil ve Sněmovně mohl návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě jednodušeji projít.

Odbory zkoušejí prosadit legislativní úpravu otevírací doby o svátcích od roku 2005. Senátoři letos v červnu schválili návrh Bublana na zákaz prodeje v obchodech o celkem sedmi státních svátcích. Po schválení návrhu Senátem zákon přešel k projednání do Poslanecké sněmovny. Ta se ale rozpadla dříve, než stačila zákon projednat. Bublan ho proto chce předložit znovu.

Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody mohly mít otevřeno nejdéle do 12.00 hodin. Podle předsedkyně svazu Renáty Burianové omezení otevírací doby neomezí tržby řetězců.

Omezení s výjimkami

Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Vztahovalo by se ale na zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží bez ohledu na velikost prodejní plochy.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR omezení prodejní doby o svátcích již dříve odmítl.

„Nechť o prodejní době rozhoduje poptávka po obchodních službách. Jakákoli regulace zákonem je dle našeho názoru další zasahování státu do soukromoprávních vztahů podnikatelských subjektů,“ uvedl dříve prezident svazu Zdeněk Juračka.

V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje.

Anketa

Jste pro zákaz prodeje v obchodech o svátcích?
Ano
67,1 %
Ne
32,9 %
Celkem hlasovalo 6692 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám