Hlavní obsah

Téměř třetina německých ojetin má stočený tachometr

Praha

Zhruba 30 procent ojetých osobních aut v Německu má stočený tachometr. Celková škoda způsobená běžným motoristům při pořízení ojetého auta se tak ročně odhaduje na šest miliard eur (téměř 164 miliardy korun). Uvedl to německý autoklub ADAC. Německo je přitom největším zdrojem ojetin dovážených do Česka.

Článek

"Lidé se domnívají, že stáčení tachometrů je ryze českým fenoménem a dovážejí si neprověřená ojetá vozidla z Německa. Navíc si často neprověří nejen historii, ale ani původ vozidla a spoléhají na tvrzení dovozce. V ČR jsou pak často legalizovaná odcizená a předělaná vozidla z celé Evropy," uvedl Martin Pajer ze společnosti Cebia, která se zabývá zkoumáním původu vozidel.

Stáčení tachometrů je v Německu trestným činem. "Přesto se ukazuje, že je i v Německu velkým problémem a samotné legislativní opatření ho nevyřeší. V praxi je totiž velmi obtížné stočení dokázat konkrétní osobě, obzvlášť pokud chybí servisní záznamy k vozidlu nebo jsou rovněž zfalšovány," dodal Pajer.

V Česku za změnu počtu ujetých kilometrů ve vozidle trestněprávní postih nehrozí. V Česku mají podle údajů Cebie stočený tachometr asi dvě pětiny aut. Roční dovoz loni přesáhl 120 000 ujetých vozů.

Reklama

Výběr článků

Načítám