Hlavní obsah

Po letech dohadování má EU reformu zemědělství, ukončí kvóty na cukr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropský parlament schválil ve středu po třech letech dohadování mezi členskými státy EU první reformu společné zemědělské politiky, která bude platit od roku 2015 do roku 2020. České republiky se dotkne snížení dotací pro velké podniky a ukončení cukerných kvót, které mají padnout v roce 2017.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Nová pravidla uvolní i limity na mléko

Článek

Podle českého europoslance Hynka Fajmona "je důležité, že to konečně bylo schváleno". "I tak je to pozdě ..., protože státy musí reformu implementovat, a to trvá půl až tři čtvrtě roku. Takže nová pravidla budou fakticky platit až od 1. ledna 2015," dodal.

Společná zemědělská politika je součástí víceletého finančního rámce pro léta 2014 až 2020, v němž je na ni vyčleněno 373,2 miliardy eur (10,2 biliónu Kč). Zůstává jako v minulosti největší částí unijního rozpočtu.

"Má mírně klesající tendenci z asi 39 procent příští rok na 37 procent v roce 2020. Určitě bychom chtěli rychlejší pokles, ale zemědělsky orientované státy se tomu bránily. Toto je výsledek, který byl přijatelný," řekl ČTK český europoslanec Hynek Fajmon.

Podle schválené reformy dočasně přetrvávají některé kvótové systémy - u mléka do roku 2015, u cukru je to do roku 2017 a u vína do roku 2030.

Dopad na Českou republiku

Českého zemědělství se dotkne změna v přímých platbách, tedy u základních dotací poskytovaných zemědělským podnikům. Nyní by měly zvýhodňovat malé zemědělské podniky a velkým dotace krátit. To je nevýhodné pro české farmy, které jsou v průměru větší než v jiných zemích EU.

Původně měly být u velkých farem dotace nad ročním stropem 300 000 kráceny o 40 procent, ale tato "degresivita" byla pak omezena na pět procent. Dojde tak jen k symbolickému krácení dotací pro velké zemědělské podniky, uvedl europoslanec Jan Březina.

Pozvolný pokles ocenil i sociálnědemokratický poslanec Robert Dušek. Podle něj "první návrhy Evropské komise na zastropování přímých plateb ... by významným způsobem poškodily zájmy českých zemědělců".

"Jsem rád, že Evropský parlament odsouhlasil dohodu, která překlene nejistotu o podobě zemědělské politiky ... Současně mě těší, že se podařilo zlepšit i postavení českých farmářů," dodal Dušek.

Nová pravidla se snaží i o větší ekologické ohledy. Tak 30 procent rozpočtů na přímé platby bude moci být použito, jen když příjemci budou plnit "ekologizační" opatření, jako je diverzifikace plodin a zachování trvalých travních porostů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám