Hlavní obsah

ČSOB vydělala za tři čtvrtletí 10,8 miliardy, méně než loni

Praha
Aktualizováno

Československá obchodní banka (ČSOB) za letošní tři čtvrtletí dosáhla čistého zisku 10,8 miliardy korun, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o sedm procent. Hlavním příčinou propadu jsou pokračující nízké úrokové sazby na trhu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

ČSOB

Článek

ČSOB, která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, stouplo úvěrové portfolio o šest procent na 501,1 miliardy korun. Meziroční nárůst byl tažen hlavně hypotékami, korporátními úvěry a úvěry malým a středním podniků. Objem vkladů zůstal téměř beze změny na 628,2 miliardy korun.

„ČSOB je první bankou v Česku, která překročila v úvěrech metu 500 miliard korun, s rekordními objemy dosaženými v hypotékách, korporátních úvěrech a úvěrech malým a středním podnikům. Další posílení naší kapitálové struktury k rekordním hodnotám potvrzuje, že jsme dobře vybaveni k dalšímu odpovědnému úvěrování a udržitelnému růstu,“ komentoval výsledky generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek.

Provozní výnosy banky klesly o dvě procenta na 25,2 miliardy korun. Ovlivnilo je prostředí nízkých úrokových sazeb, ale částečně byly kompenzovány vyššími poplatky a provizemi ze zvýšených prodejů podílových fondů. Čistý úrokový výnos klesl o čtyři procenta s tím, jak byly vyšší obchodní objemy kompenzovány prostředím nízkých úrokových sazeb.

Celkové příjmy z poplatků a provizí narostly meziročně o čtyři procenta. Nárůst plyne hlavně z vyšší poptávky po podílových fondech a z vyšších prodejů v oblasti finančních trhů, částečně kompenzovanými vyššími provizemi placenými distribuci. Výsledek byl také ovlivněn nízkou srovnávací základnou v roce 2012, kdy ČSOB odepisovala odložené náklady na akvizice v penzijním fondu.

Výsledky za prvních devět měsíců zveřejnily i ostatní velké tuzemské banky. České spořitelně klesl čistý zisk o 2,5 procenta na 11,5 miliardy korun. O 12,5 procenta se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 9,6 miliardy korun. UniCredit Bank naopak stoupl o devět procent na 2,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Komerční bance klesl zisk na 9,6 miliardy

Komerční bance se od ledna do září snížil konsolidovaný čistý zisk oproti stejnému období loňského roku o 12,5 procenta na 9,6 miliardy korun. Po očištění...

Výběr článků

Načítám