Hlavní obsah

ČNB si mne ruce: Elektro už zdražuje, potraviny se přidají v lednu

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšení cen v důsledku intervence České národní banky s cílem devalvovat uměle korunu na kurz 27 Kč za euro na sebe nenechalo dlouho čekat. Již nyní zdražují některé druhy elektroniky, v brzké době se přidají i další druhy zboží, tak jak budou obchodníkům docházet zásoby. Porostou ceny některých potravin i ceny zájezdů, po Novém roce může domácnostem podražit i zemní plyn.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zvýšení cen podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky přijde u celé řady produktů. „Je nasnadě, že jde o věci, které se dovážejí. Na ceny pohonných hmot má zásadní vliv kurz koruny vůči americkému dolaru. Pokud bychom započítali jen oslabení koruny, jednalo by se o 50 až 80 haléřů za litr. Jen díky poklesu cen benzínu na trzích v Rotterdamu by zdražení mohlo být nižší,“ řekl Právu Hatlapatka.

Zdraží i elektronika a bílé zboží. Ceny někde rostou už nyní, kdy se ještě do nákupů zboží obchodníky slabá koruna nepromítla. „Někteří obchodníci začali zdražovat dokonce dříve, než nastaly reálné dopady do cen. Týká se to hlavně bílé techniky,“ řekl Právu Hatlapatka.

Oblíbené e-shopy se už nevyplatí

Elektronika obecně by podle něj ale mohla zdražit až po Vánocích, neboť obchody už mají nakoupeno dopředu.

Čím dál méně se vyplácí nakupovat zboží i na oblíbených e-shopech ze Spojených států.

K faktu, že lidé musí k ceně připočíst DPH a clo, se nyní přidává i fakt, že dolar v důsledku intervence ČNB o dost podražil. Analytici navíc očekávají, že dolar bude posilovat vůči euru, a tím i koruně.

Nákupy o dost levnějšího zboží z USA se tak prodraží do té míry, že bude pro domácnosti výhodnější nakupovat v Evropě. „Předpokládám trend přesunu k evropským e-shopům,“ prohlásil Hatlapatka.

Dovoz zemního plynu se bude v důsledku pohybu kurzu koruny vůči světovým měnám prodražovat
mluvčí RWE Martin Chalupský

Dovolená podraží až o deset procent

Nejvíce pocítí lidé změnu kurzu na dovolených v zahraničí. Kromě toho, že budou muset zaplatit nejméně o pět procent více přímo na místě, stoupnou i ceny zájezdů či letenek. „Každý, kdo pojede do zahraničí, bude mít vše dražší než doposud. Lidé zaplatí více i u cestovních kanceláří, pokud tyto nebyly zajištěny proti výkyvům kurzů. Projeví se to už u zimních zájezdů,“ dodal Hatlapatka.

„Nyní s cenami hýbat nebudeme. Kalkulovali jsme je sice před několika měsíci ve zcela jiné kurzové realitě, máme ale krátkodobě řadu mechanismů, jak tento kurzový výkyv do cen nepromítnout. Zcela jistě se ale krok centrální banky promítne do cen last minute zájezdů v příštím roce. Očekáváme zdražení o pět až 10 procent,“ řekl Právu mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Společnost zatím nezdražuje ani zimní zájezdy, ovšem u last minute cest bude situace jiná.

„I zde platí stejná logika jako u letních zájezdů. V last minute se více řídíme aktuálním kurzem. Horká sezóna, která začíná již příští měsíc, může být zcela jiná, ceny již budou více záviset na aktuálním kurzu a mohou být vyšší než ty aktuální,“ dodal Osúch.

„Předpokládáme, ze last minute zájezdy v létě budou dražší, protože ty jsou často fixovány na momentální kurz koruny,“ doplnil marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma.

Ceny aut porostou do tří měsíců

V důsledku slabší koruny vzrostou i ceny dovážených automobilů. Podle ředitele sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka by k tomu mohlo dojít během pár měsíců. „K úpravě cen by mohli dovozci přistoupit během dvou až tří měsíců,“ řekl Právu Šípek. Zdražení podle něho ale nebude tak razantní, jak by odpovídalo oslabení koruny. „Prodejci spíše upraví ceny na úkor slev poskytovaných v současnosti, ale celý výkyv koruny se vzhledem ke konkurenci na českém trhu neprojeví,“ dodal Šípek.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto v nejbližší době zdražování neplánuje. „Záleží na dalším vývoji, ale v krátkodobém časovém horizontu by kurzové změny neměly mít dopad na ceny nových vozů Škoda na domácím trhu,“ řekl Právu mluvčí Škody Auto Jozef Baláž.

U potravin rozhodnou řetězce

U potravin v obchodech, jejichž čím dál větší část je kryta dovozy, by se růst cen zatím výrazně projevit nemusel. „V důsledku silné konkurence a možnosti nahrazení zahraničního zboží domácími alternativami by k růstu cen dojít nemuselo,“ uvedl analytik. Otázka ovšem je, jak se zachovají obchodní řetězce.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se krok ČNB dotkne všech obyvatel. Upozornil, že z dovozu dnes pochází například více než polovina tuzemské spotřeby vepřového masa, takřka 50 procent sýrů, zhruba pětina drůbežího masa a brambor.

V důsledku oslabení koruny podle Veleby podraží základní vstup zemědělců, nafta do jejich strojů. „Zdraží to i krmiva, protože se neobejdeme u krmných směsí pro hospodářská zvířata bez sóji,“ poznamenal Veleba s tím, že očekává nárůst cen také u průmyslových hnojiv. Zvyšování cen vstupů podle něj oslabí ekonomiku celého zemědělského odvětví.

Zdraží i plyn

Během několika měsíců ale mohou lidé pocítit zdražení i u dodávek energií. Zatímco dodavatelé plynu i elektřiny pro příští rok po dlouhých letech oznámili snížení cen, které pro domácnosti znamená oproti současným cenám úsporu ve výši tisíců korun ročně, krok ČNB může vést k tomu, že ceny opět stoupnou.

„Dovoz zemního plynu se bude v důsledku pohybu kurzu koruny vůči světovým měnám prodražovat. Nelze vyloučit, že v řádu několika měsíců dojde k růstu cen pro koncové zákazníky,“ řekl Právu mluvčí Skupiny RWE Martin Chalupský.

Dobrou zprávou pro zákazníky podle Chalupského je, že pro topnou sezónu se ceny od Skupiny RWE měnit nebudou.

„O změně pro tuto topnou sezónu neuvažujeme,“ dodal.

Hrozí ale, že někteří menší dodavatelé by mohli zdražit už dříve. „Okamžitý efekt lze ale očekávat u firem, které nakupují komoditu na spotových trzích, tedy za okamžité ceny,“ dodal Chalupský.

Anketa

Začali jste v obavě před zdražováním víc nakupovat?
ano
1,6 %
ne, ale chystám se
1,6 %
ne, ani to neplánuju
96,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36037 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám