Hlavní obsah

ČNB brání intervenci: Nízké ceny znamenají také ztrátu úspor

Praha

Pokles cen nepředstavuje pro domácnosti pouze výhody. Pokud trvá delší dobu, mohou lidé přijít o své příjmy a následně i úspory. V souvislosti s některými ohlasy na devizové intervence to uvedla Česká národní banka (ČNB).

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova ČNB

Článek

ČNB ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit kurz koruny, centrální banka chce kurz držet poblíž 27 korun za euro. V souvislosti s tím se počítá se zdražením zboží z dovozu.

Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. Pravděpodobnost vzniku deflace byla podle ČNB dostatečně velká a alarmující, aby centrální banka zasáhla. Intervence vedou k nárůstu devizových rezerv, což je podle ČNB investice, nikoli vyhazování peněz.

„Domácnosti nejsou jen spotřebiteli a střadateli, ale také zaměstnanci, výrobci, dlužníky a majiteli nemovitostí. V prvním kroku klesající ceny skutečně znamenají, že si lidé mohou koupit za své příjmy a úspory víc. Nicméně při takzvané deflační spirále se ekonomika dostává do útlumu a firmy musejí propouštět či snižovat mzdy,“ uvedl ředitel odboru měnové politiky ČNB Petr Král. Lidé i firmy totiž podle něj mohou začít s většími nákupy otálet v očekávání, že ceny klesnou ještě více.

Hrozbu deflace odmítá Zeman i Klaus

Nebezpečí deflace odmítl prezident Zeman. Deflace, které se ČNB obává, nehrozí, řekl v pondělí. „Žádná deflace nehrozí. Inflační hladina se pohybuje v intervalu mezi jedním a dvěma procenty,“ uvedl prezident. Podotkl, že česká ekonomika pomalu oživuje a inflace při takovém vývoji zpravidla roste.

Také podle exprezidenta Klause je zbytečné strašit deflací, která tuzemské ekonomice nehrozí, a zvyšovat ekonomickou nejistotu. „Hrozí jí jedině pokračování už pět let chybějícího ekonomického růstu,“ dodal.

Zdražení bude patrné už před Vánocemi

Českomoravská konfederace odborových svazů upozornila na to, že intervence pocítí ve zdražení zboží především domácnosti s nízkými a středními příjmy již v dohledné době předvánočních nákupů.

Podle místopředsedy Svazu průmyslu a obchodu Zbyňka Frolíka tuzemské podniky překvapila razance, se kterou začala ČNB ve čtvrtek intervenovat. Bojí se, že v budoucnu dojde ke skokovému posílení české měny nad rovnovážnou úroveň 25 CZK/EUR. [celá zpráva]

Centrální banka v úterý označila za mýtus tvrzení, že její rozhodnutí bylo překvapivé a šokující pro podniky a trhy. ČNB sdělila, že je připravena intervenovat dlouho a razantně, jak bude potřeba. Je prý jasné, že ČNB má slovem „dlouho“ na mysli nikoli týdny a měsíce, ale několik čtvrtletí, či dokonce roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám