Hlavní obsah

Celníci v Praze zabavili padělky za čtvrt miliardy

– Praha

Celníkům se tento týden podařil jeden z nejúspěšnějších zásahů letošního roku. Při zásahu v obřím skladu padělaného textilu v pražské tržnici Sapa zabavili téměř 60 000 kusů textilu v celkové hodnotě čtvrt miliardy korun. Uvedla to v sobotu Česká televize s tím, že šlo o třídenní utajený zásah, který přerušil největší kanál, kudy asijský gang padělky do ČR dodával.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Jedná se o téměř 60 000 kusů textilu a v případě, že by toto zboží bylo vydáváno za originály, hodnota by byla do výše čtvrt miliardy korun," řekla ČT mluvčí Celního úřadu pro hlavní město Prahu Ivana Kurková. Padělky podle ní byly vysoce kvalitní.

Kromě zadrženého zboží se celníkům podařilo proniknout až ke špičkám celé organizace. "Díky této razii se kriminalistům podařilo odhalit osobu, která je s největší pravděpodobností šéfem celé skupiny, která organizuje prodej padělaného zboží na českém trhu," řekla ČT policejní mluvčí Hana Jeřábková.

Podle ČT se měly padělky oblečení opatřeného falešnými světovými značkami prodávat v Pražské tržnici v Holešovicích a v příhraničí. Policejní mluvčí Jeřábková již v pátek uvedla, že policisté z týmu Regulátor na rozkrývání případu pracovali přes dva měsíce a spolu s celníky tak šli najisto.

Případy odhalených padělků v hodnotě přes 200 miliónů korun, které celníci zabavili od roku 2003 (řazeno podle odhadnuté hodnoty zboží)
300 miliónů korun (1. až 3. září 2003) - Celníci zabavili v libušské tržnici v Praze čtvrt miliónu falzifikátů zboží s padělanou značkou. Celníci objevili také sítotisk a matrice, kterými se tiskly značky na oblečení.
250 miliónů korun (14. března 2006) - Pražští celníci ve skladu v Praze 4 zabavili jednu z největších zásilek padělaného zboží v historii. Šlo o téměř 170.000 párů padělků bot světových značek.
250 miliónů korun (5. listopadu 2010) - V meziskladu v Praze 4 odhalili celníci téměř 12.000 kusů padělků značkového zboží, zejména dámských kabelek Louis Vuitton, jejichž originály by na trhu měly hodnotu přes čtvrt miliardy korun.
250 miliónů korun (17. října 2013) - Pražská policie odhalila spolu s celníky obří sklad padělků textilu v pražské tržnici Sapa v Libuši. Podle celníků šlo o téměř 60.000 kusů textilu za celkem čtvrt miliardy korun.
235 miliónů korun (7. května 2010) - Celníci v Chebu zadrželi padělky značkového textilu a obuvi. Zboží, na kterém byla nedovoleným způsobem použita ochranná známka, přišlo do Česka v kontejnerech z Číny.
220 miliónů korun (22. až 25. července 2003) - V chebské tržnici Dragoun zabavili celníci zboží za více než 220 miliónů korun. Spolu s policií tam provedli do té doby největší zátah proti padělanému zboží. Vůbec poprvé měli policisté povolení k prohlídce zděných prostor tržnice včetně uzamčených stánků.
200 miliónů korun (10. dubna 2008) - Při razii v pražské Holešovické tržnici, kterou provedlo více než 250 příslušníků celní správy, byly zabaveny padělky textilu, obuvi, hodinek, DVD a CD nosičů a elektroniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám