Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu na stát kvůli znečištěnému ovzduší v Ostravě

Právo, den
Aktualizováno

Město Ostrava v pátek neuspělo u Městského soudu v Praze se svou žalobou na stát kvůli znečištěnému ovzduší. Ostravě vadí, že vláda nezabránila tomu, aby na Ostravsku lidé dýchali vzduch dle českých zákonných norem.

Ostrava neuspěla s žalobou na stát kvůli znečištěnému ovzdušíVideo: Infobiro.tv

 
Článek

Soud městu podle ČTK sdělil, že dostatečně neprokázalo, že ke znečištění ovzduší na Ostravsku došlo nečinností žalovaných úřadů, tedy vlády, ministerstva životního prostředí a ministerstva dopravy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v centru Ostravy

Za pravdu však městu dal alespoň v tom, že v regionu jsou porušovány limity znečišťujících látek.

Součást kampaně?

Podle ministerstva životního prostředí byla žaloba jen politickým gestem a zcela absurdní.

„My kategoricky odmítáme, že stát v současnosti nečiní potřebné kroky, které by vedly ke zlepšování ovzduší na Ostravsku. Je tomu právě naopak. Jsem rád, že soud dnes žalobu zamítl,“ reagoval v pátek na rozhodnutí soudu ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský (KDU-ČSL). Dodal, že žaloba neměla žádný věcný základ a v roce 2010 byla výhradně součást předvolební kampaně.

„Pokud byla žaloba podána kvůli nečinnosti vlády směrem k Moravskoslezskému kraji v oblasti ochrany životního prostředí, měl by se pan Kajnar (Petr Kajnar, primátor Ostravy za ČSSD, pozn. red.) obrátit na „zeleného politika“ pana Bursíka a jeho následovníky v úřednické vládě,” uvedl ministr.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Smog nad ocelárnou ArcelorMittal Ostrava

Tomáš Podivínský v reakci prohlásil, že jeho ministerstvo pro Ostravu a celý region dělá maximum. Zmínil mimo jiné třeba kotlíkové dotace nebo odprášení Třineckých železáren a ArcelorMittalu Ostrava.

Dodal, že ostravský primátor Kajnar se podle něj stal marginální tragikomickou politickou figurkou.

„Jeho dnešní plivání vnímám jako jeho zhrzenost za to, že jej jeho mateřská strana neumístila ani na nejposlednější místo na kandidátce do Poslanecké sněmovny. Na druhou stranu musím ocenit, že po tři roky má pan primátor stejné názory a drží svoji lajnu,“ shrnul Podivínský.

Kajnar: Je to jen začátek boje

„Proti dnešnímu rozhodnutí pražského městského soudu můžeme podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně, což uděláme. Žaloba u pražského městského soudu je jen počátkem našeho boje. Ani jsem nečekal, že bychom v prvním kole vyhráli,“ řekl Právu v pátek dopoledne ostravský primátor Petr Kajnar.

Primátor věří, že ve finále město uspěje. „V Evropě padají kvůli nečinnosti státu precedentní rozsudky,“ zdůraznil a upozornil na to, že pražský městský soud jejich žalobu už dvakrát zamítl jen kvůli formálním věcem.

Jednu žalobu už smetli

Žalobu město na stát podalo už na jaře roku 2010. Pražští soudci už jednou ostravskou „smogovou“ žalobu smetli ze stolu, aniž by se jí zabývali, protože podle nich ji město podalo v nezákonné lhůtě.

Jenže Ostrava s tímto tvrzením nesouhlasila a odvolala se k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten vrátil kauzu zpět na pražský městský soud s odůvodněním, že lhůta nemohla uplynout, když tvrzený zásah stále trvá.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Smog v dolní oblasti ostravské městské části Vítkovice

Moravskoslezská metropole se prostřednictvím žaloby domáhala toho, aby obyvatelé dýchali ovzduší, jaké schvalují české zákony. Zatím tomu tak totiž není. Už od letošního března v Ostravě, Bohumíně, Havířově, Orlové, Karviné a Českém Těšíně lidé dýchají vzduch mimo zákonné normy.

„Sice k nám zamířily státní peníze na výměnu starých kotlů za ekologické, ale to nestačí. Proč vláda chce přesunout více než tři miliardy korun z operačního programu Životní prostředí na dopravu?“ zlobil se ještě ve středu ostravský primátor Petr Kajnar, který věřil v to, že soud rozhodne ve prospěch města a lidé budou moci za své zdravotní problémy vyžadovat po státu náhradu škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám