Hlavní obsah

Výroba aut v Česku za devět měsíců klesla, na podzim ale začala růst

Praha
Aktualizováno

Od letošního ledna do září vyrobily tuzemské automobilky 834 198 osobních aut, což je proti stejnému období loňského roku pokles o sedm procent. Ve třetím kvartále ale výroba vzrostla o 9,5 procenta, vyplývá z údajů Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: Škoda Auto

Výroba Octavie Combi třetí generace v mladoboleslavském závodě Škoda

Článek

Největší Škoda Auto vyrobila 464 231 aut, což je meziroční pokles o skoro sedm procent. V nošovické továrně Hyundai klesla produkce o procento na 227 742 vozů a v kolínské TPCA se snížila o 16 procent na 142 225 aut.

Statistiky za třetí čtvrtletí podle Jiřího Zouhara z PwC ČR potvrzují očekávání, že závěrem roku nastane zlepšení a že je odvětví pravděpodobně z nejhoršího venku. „Přesto za celý rok 2013 očekáváme pokles výroby osobních aut o přibližně šest procent. V příštím roce by podle našich odhadů mělo dojít k nárůstu produkce o šest procent. Důvodem by měla být jednak relativně nízká srovnávací základna zejména počátku letošního roku a také mírné oživení poptávky na exportních trzích,“ dodal.

Pokles o šest procent za celý letošní rok očekává i prezident sdružení Martin Jahn. V Česku by se tak letos podle něj mohlo vyrobit zhruba 1,1 miliónu osobních aut.

Výroba autobusů má našlápnuto k rekordu

Kvůli ukončení výroby v letňanské Avii výrazně klesla produkce nákladních vozidel, kterých bylo vyrobeno o 45 procent méně než za leden až září loňského roku. Z celkem vykázaných 574 vyrobených aut připadalo 570 na kopřivnickou Tatru, která zvýšila výrobu o 70 procent.

Produkce autobusů se zvýšila o tři procenta na 2415 vozidel a proti rekordnímu roku 2011 to znamená nižší výrobu jen o čtvrt procenta. „Pokud se potvrdí rostoucí trend výroby i ve zbývajících měsících roku, může být historicky nejvyšší roční výroba autobusů z roku 2011 v roce 2013 překonána,“ podotkl ředitel sdružení Antonín Šípek. Irisbus dosud vyrobil 2112 vozidel a SOR 271 vozů.

Motocyklů bylo za tři čtvrtletí vyrobeno 922, což je o 1065 kusů méně než ve stejném období roku 2012. Jediným výrobcem je týnecká Jawa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám