Hlavní obsah

Světová ekonomika letos poroste nejméně od roku 2009

Aktualizováno

Světová ekonomika letos zpomalí růst na 2,9 procenta, což je nejnižší číslo od roku 2009, kdy odstartovala globální krize. V příštím roce by podle odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF) měla vzrůst o 3,6 procenta. MMF zhoršil odhad letošního vývoje již pošesté v řadě, důvodem je zhoršená situace v rozvíjejících se zemích v čele s Čínou, Indií a Ruskem.

Foto: Oli Scarff, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Fond zhoršoval svůj výhled pro letošní rok každé čtvrtletí od loňského jara, kdy ještě předpovídal, že světová ekonomika vzroste o 4,1 procenta. Až do tohoto léta k tomu nejvíce přispívala dluhová krize a recese v eurozóně, ve druhém čtvrtletí se už ale země eura z propadu vymanily, naopak útlum se prohloubil v Asii a Rusku. Podle dřívější definice fondu, která platila do roku 2009, znamená pokles ročního tempa růstu pod tři procenta globální recesi.

Pro vyspělý svět MMF letos očekává stejně jako v posledním odhadu růst o 1,2 procenta a v příštím roce zrychlení na dvě procenta. Výhled pro mladé tržní a rozvojové ekonomiky naproti tomu fond zhoršil na 4,5 procenta z dosavadního pětiprocentního odhadu. V roce 2014 měnový fond v této skupině zemí čeká oživení jen těsně nad pět procent.

Zvlášť výrazně snížil fond letošní výhled pro Indii, Rusko a Mexiko. Čína, která je po USA druhou největší ekonomikou světa, podle fondu letos dál zpomalí na 7,6 procenta a příští rok až na 7,3 procenta.

Vývoj zlepší Spojené státy

Dynamiku vyspělého světa potáhnou příští rok Spojené státy, jejichž ekonomika by měla z letošního útlumu zrychlit na 2,6 procenta. MMF ovšem předpokládá, že nynější období ochromení vládní činnosti kvůli rozpočtovým sporům bude velmi krátké a že se politici dohodnou i na zvýšení limitu pro zadlužení, k němuž se Washington dostane příští týden. Pokud se to nestane, podkope to podle fondu nejen americkou, ale celou světovou ekonomiku.

Zřetelně také oživí eurozóna, která po letošním poklesu o 0,4 procenta přejde příští rok k jednoprocentnímu růstu. Tlačit vpřed by ji mělo Německo, které už letos poroste o půl procenta a v roce 2014 zrychlí na 1,4 procenta. Překvapila Velká Británie, které MMF zlepšil odhad nejvíce ze všech velkých zemí.

Pro českou ekonomiku měnový fond zhoršil výhled již v srpnu, kdy předpověděl, že ji letos čeká pokles o 0,4 procenta. Zotavení z recese lze očekávat až příští rok, kdy by ekonomika měla vykázat růst o 1,5 procenta, uvedl fond po srpnových oficiálních konzultacích v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám