Hlavní obsah

VZP potřebuje 2,5 miliardovou půjčku

Právo, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší zdravotní pojišťovna, u které je zaregistrováno přes šest miliónů státních pojištěnců, potřebuje do konce listopadu získat pro stabilizaci svého hospodaření a financování českého zdravotnictví od státu 2,5 miliardovou půjčku, uvedl v nedělních otázkách Václava Moravce na ČT1 ředitel největší zdravotní pojišťovny VZP Zdeněk Kabátek. Zda ji vláda VZP poskytne, se rozhodne za týden.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf VZP Zdeněk Kabátek

Článek

Samotná největší zdravotní pojišťovna totiž jinak může letos skončit ztrátou 2,5 miliardy, pojišťovna aktuálně registruje pohledávky ve výši tří miliard po lhůtě splatnosti.

Rusnokova vláda v demisi již přijala rozhodnutí o navýšení plateb za státní pojištěnce, které by měly zdravotním pojišťovnám pomoci. Státní platba ve výši 723 korun měsíčně by se měla zvýšit podle rozhodnutí Rusnokovy vlády o 65 korun měsíčně. Do systému zdravotnictví by to přineslo 4,7 miliardy ročně. To podle Kabátka pomůže, nicméně bez půjčky se pojišťovna jen těžko obejde.

Zdravotnictví může letos chybět až 10 miliard korun

Českému zdravotnictví hrozí, že letos skončí ve ztrátě osm až deset miliard korun, potvrdil ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Část nemocnic už řeší, jaké operace by bylo možné omezit či přesunout. Navíc v příštím roce přestanou pacienti platit poplatek za pobyt v nemocnici, což pro zdravotnictví znamená výpadek příjmů ve výši kolem dvou miliard korun ročně.

Je třeba přijmout rychle konkrétní opatření, aby se systém veřejného zdravotnictví stabilizoval nejen v letošním, ale i v dalším roce, upozornil Kabátek. Vedle navýšení plateb za státní pojištěnce bude nutné příští rok rozhodnout o odkupu pohledávek za zdravotními pojišťovnami a přerozdělení finančních zdrojů mezi zdravotními pojišťovnami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám