Hlavní obsah

Česká spořitelna chce po bývalých správcích OP Prostějov 209 miliónů

Prostějov
Aktualizováno

Česká spořitelna zažalovala dva bývalé insolvenční správce zkrachovalého Oděvního podniku (OP) Prostějov Jaroslava Svobodu a Tomáše Kocvrlicha. Požaduje po nich 209 miliónů korun.

Foto: archív, Právo

Šicí dílna v OP Prostějov

Článek

Peníze získané z prodeje zásob Oděvního podniku správci podle právníků spořitelny nezákonně utratili. Správce Svoboda se zdůvodněním žaloby nesouhlasí a považuje ji za absurdní.

České spořitelna (ČS) v žalobě podané k Městskému soudu v Brně vypočítala, že v době úřadování dvou bývalých insolvenčních správců OP byly prodány zásoby oděvních výrobků za 272 miliónů korun, avšak na účtech a v pokladnách OP na konci jejich funkce v létě 2011 zůstalo pouze 95 miliónů korun, z toho 63 miliónů korun připadlo na prodané zásoby. Vzniklou škodu tak spořitelna vyčíslila na 209 miliónů korun.

Právníci ČS tvrdí, že správci výtěžek z prodeje zásob neposílali na zvláštní účet, jak jim spořitelna z pozice zajištěného věřitele nařídila. „Žalovaní nejenže neplnili informační povinnosti dle uvedeného pokynu, ale navíc v rozporu s pokynem a insolvenčním zákonem výtěžek zpeněžení dále spotřebovávali,“ stojí v žalobě.

Peníze měly jít zpět do provozu

Podle Svobody byla ale většina peněz investována zpět do provozu podniku. Svoboda uvedl, že celkové příjmy v době jeho úřadování byly 296 miliónů korun a výdaje 207 milionů, z toho například 68 miliónů bylo použito na mzdy zaměstnanců OP.

Věřitelé OP v roce 2010 podle Svobody schválili zachování provozu podniku i po prohlášení konkurzu, který byl zrušen v prosinci 2010 a po neúspěšném pokusu o reorganizaci znovu prohlášen v květnu 2011. I poté byl provoz OP zachován.

ČS podle Svobody do října 2010 souhlasila s použitím peněz z prodeje zásob na financování provozu celého OP, avšak poté názor účelově změnila, aby si připravila pozici pro „absurdní žalobu o náhradu údajné škody“. Bývalý zvláštní insolvenční správce Kocvrlich už dříve ČTK řekl, že prodal jen několik kusů nábytku v celkové hodnotě 1,6 miliónu korun.

Pohledávky za více než dvě miliardy

Pohledávky vůči OP nárokuje podle insolvenčního rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali celkem o více než dvě miliardy korun. České spořitelně, která je zajištěným věřitelem, prostějovská textilka dluží zhruba 675 miliónů korun. Znalci hodnotu podniku odhadli zhruba na miliardu korun.

Současná insolvenční správkyně zkrachovalého OP Miloslava Horská před nedávnem vyhlásila nové výběrové řízení na prodej jeho hlavního areálu v Prostějově. Zájemci mohou nabídky posílat do 3. října, přičemž jediným kritériem při jejich posuzování bude výše nabídnuté ceny.

První tendr na prodej hlavního areálu OP Horská zrušila. Investor, který za tyto nemovitosti v odhadované hodnotě 180 miliónů nabídl zaplatit 25 miliónů korun, nesplnil všechny podmínky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám