Hlavní obsah

Ať uhradí škody za dotace viníci. V Ústeckém kraji se chystá referendum

– Ústí nad Labem

Podpisy nutné pro vyhlášení referenda nazvaného Platit musí viníci začal sbírat přípravný výbor v Ústeckém kraji. Cílem těchto snah je, aby škody vzniklé v souvislosti s rozdělováním evropských peněz prostřednictvím Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad platili výhradně ti, kteří je způsobili. Kdo to je, se ale oficiálně neví.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedl zmocněnec přípravného výboru referenda Leo Steiner (KDU-ČSL), podle zákona o referendu je nejprve nutné prostřednictvím podpisové akce získat podporu šesti procent voličů s trvalým bydlištěm v kraji. Podle červnových statistických údajů tam žije více než 826 000 lidí, podpisů tedy musí být 40 000.

Se sběrem podpisů se začalo v úterý. Podpisy pak budou předloženy krajskému zastupitelstvu. To může v zákonné lhůtě referendum vyhlásit nebo začít ve věci samo konat, nebo referendum nevyhlásí a o jeho konání pak bude rozhodovat soud.

Steiner plánuje, že by se referendum mohlo konat příští rok v termínu komunálních voleb. „Sběr podpisů by měl vyvrcholit v dubnu, maximálně v květnu příštího roku,“ dodal. Podotkl, že jde o otevřenou aktivitu. Podílí se na ní například občanské sdružení Oživení, které se zabývá problematikou korupce a střetu zájmů ve veřejné správě, ale také Jan Čižinský, zmocněnec přípravného výboru referenda, které se konalo v Praze 7 kvůli koupi radnice.

Škody v řádech miliard

Podle Steinera se celkové škody v ROP Severozápad budou pohybovat v řádu několika miliard korun. Jen korekce, kterou kvůli pochybením žádala zaplatit Evropská komise, činí asi 2,6 miliardy korun. Ústecký kraj z této sumy zaplatí skoro 600 miliónů, půjčí mu na to stát.

Problémy dotačního úřadu začaly v březnu 2011. Šéfa úřadu Petra Kušnierze a další čtyři lidi zatkla policie kvůli úplatkům při rozdělování dotací. Dotace schvaloval výkonný výbor ROP Severozápad.

Na základě těchto událostí EU zastavila proplácení dotací a požadovala zaplacení korekce za už proplacené chybné projekty. Soud zatím pravomocně rozhodl jen o Kušnierzovi, dostal pětiletý trest vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Loni v září pak ve vazbě skončil také Kušnierzův nástupce Pavel Karel Markvart (dříve ODS) a náměstek tehdejší hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD), jsou podezřelí ze zneužívání pravomocí a poškozování zájmů EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám