Hlavní obsah

Prodej aut v EU se propadl za osm měsíců na nové minimum

Brusel
Aktualizováno

Prodej osobních aut v Evropské unii od ledna do srpna ve srovnání se stejným obdobím loňského roku poklesl o 5,2 procenta. Celkem se prodalo 7,84 miliónu vozů, což je nejméně od začátku vedení statistik v roce 1990. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Peter Andrews, Reuters

Výroba v továrně německé automobilky Opel.

Článek

Prodej vozů tak klesl i přesto, že ekonomika EU se vrátila k mírnému růstu. Za celý srpen se prodej aut v Evropě snížil o 4,9 procenta. Další pokles zaznamenali prodejci na velkých evropských automobilových trzích ve Francii, Itálii a v Německu. Výrazný růst o deset procent naopak zaznamenala Velká Británie.

„Na významných trzích přetrvával pokles,“ uvedla asociace v prohlášení.

Pokud jde o jednotlivé automobilky, největší propad zaznamenal Peugeot. Za prvních osm měsíců roku počet registrací nových aut tohoto výrobce klesl o 18 procent. Podíl automobilky na trhu tak v meziročním srovnání klesl o skoro jeden procentní bod na 11 procent.

Největší evropská automobilka Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, vykázala propad o 11 procent, především kvůli klesajícímu prodeji vlajkové značky VW.

Nových škodovek bylo v srpnu v EU registrováno 28 519. Je to o čtyři procenta méně než loni, stále ale víc, než kolik se minulý měsíc registrovalo nových fiatů, toyot nebo citroënů. V EU tak Škoda Auto minulý měsíc patřila mezi deset nejúspěšnějších značek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám