Hlavní obsah

V Polsku krmí jateční dobytek masokostní moučkou ze zdechlin

Právo, Novinky, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Farmáři v Polsku chovající jateční dobytek krmí dlouhodobě svá stáda přísně zakázanou kostní moučkou ze zdechlin. Ta je jednou z hlavních příčin šíření nemoci šílených krav BSE, jež je přenosná i na lidi, jimž smrtelně postihuje mozek.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Zakázaná moučka pochází z uhynulého dobytka. „Dlouhodobě ji tajně vyráběli a prodávali chovatelům pracovníci jedné z největších polských kafilérií Hetman,“ oznámila ve středu televize TVN24. Přitom od roku 2003 platí v Polsku přísný zákaz krmení zvířat kostní moučkou, protože maso z ní hrozí lidem epidemií, na niž od roku 1985 zemřelo ve světě přinejmenším 227 lidí.

Rozvoz dokonce firemním autem

„Žádnou takovou moučku nevyrábíme a ani na to nemáme technické prostředky,“ hájil kafilérii Hetman z Olszowky nedaleko severopolského města Toruň její vlastník Jacek Lucinski. To ale zřejmě netušil, že ji reportér TVN24 vydávající se za chovatele jatečního dobytka koupil od zaměstnance kafilérie, když se odvolal na kontakty na vedení firmy.

„Nebezpečné krmivo mu dokonce firemním autem firmy Hetman přivezli na udanou adresu,“ informovala TVN24.

Televize zároveň upozornila, že v posledních letech se v Polsku odehrálo několik desítek policejních vyšetřování nelegální výroby a prodeje kostní moučky, přičemž kriminalisté všechny kauzy pro nedostatek důkazů zastavili.

„Až náš reportér přivedl policii i prokuraturu na stopu v kafilérii Hetman v Olszowce, když zjistil to, co se nepodařilo veterinárním službám za dlouhé měsíce,“ upozornila polská ­tele­vize.

Kafilérie skončila

V hale, kde firma Hetman skladovala odpad, se navzdory majitelovu tvrzení, že nemají technické možnosti, nacházelo kompletní zařízení pro výrobu. Veterinární správa v Bydhošti činnost kafilérie s okamžitou platností zastavila a bydhošťská vojvodská prokuratura začala případ vyšetřovat.

Moučku přidávají chovatelé dobytka na maso do krmiva. Dělají to proto, že je o polovinu lacinější než sója, čímž snižují výrobní náklady.

Jde o další aféru v polském masném průmyslu odhalenou reportéry TVN24. Naposledy letos v červnu redaktorka této stanice vydávající se za farmářku odhalila, jak se drůbeži chované na maso ve velkém do krmiva přidávají zakázaná antibiotika, aby rychle nabývala na hmotnosti.

Z osmi tisíc vzorků 14 problematických

Podle Agentury zemědělského trhu Polské republiky (ARR) zahájila polská veterinární inspekce a polská policie po reportáži TVN24 kontroly, na jejichž základě byly společnosti, jež přidávaly nelegální přísady do krmných směsí, okamžitě uzavřeny.

„V Polsku dlouhodobě funguje Plán státní kontroly krmiv i státní monitoring krmiv. Každoročně je odebráno na 8000 vzorků za účelem ověření přítomnosti nelegálních látek v krmných směsích. V roce 2013 bylo nalezeno pouhých 14 problematických vzorků. V případě, že kontrola zjistí přítomnost zakázaných látek v krmivech, jsou stáda, kterým bylo krmivo podáváno, poražena, aniž by se produkt dostal na trh,” sdělila Novinkám Eliška Roubíčková zastupující ARR.

Použití nelegálních přísad do krmiv podle ní může být v Polsku pokutováno až do výše jednoho miliónu polských zlotých, tedy zhruba  pěti miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám