Hlavní obsah

Průměrná mzda za rok stoupla na 24 953 korun, lidé si za ni ale koupí méně

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí v porovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostla o 297 korun na 24 953 korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Věc má ovšem háček. Růst mezd sice od dubna do června nominálně činil 1,2 procenta, ale vzhledem k tomu, že inflace stoupla za dané období o 1,5 procenta, čistá mzda tak reálně klesla o 0,3 procenta. Lidé tak za peníze, které mají, koupí méně zboží než před rokem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná mzda

„Napjatá ekonomická situace a nejistý vývoj trhu práce zatím výraznějšímu zvyšování mezd nepřejí,“ uvedl Libor Stodola ze společnosti PwC Česká republika.

Jak zjistili statistici, v podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 1,1 procenta, reálně se snížila o 0,4 procenta. Ve státní sféře vzrostla nominálně o 1,9 procenta, reálně pak o 0,4 procenta.

„Když si všechny zaměstnance seřadíme podle mzdy a ukážeme na prostředního, což je medián, jeho měsíční mzda činila ve druhém čtvrtletí 20 944 korun, což znamená meziroční nárůst o 1,3 procenta,“ vysvětlil analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Polepšit by si měli lékárníci nebo finančníci

Proti předchozímu čtvrtletí se průměrná mzda ve druhém kvartálu po očištění od sezónních vlivů zvýšila o 0,4 procenta.

Do konce roku by podle Stodoly měl v soukromé sféře činit růst mezd přibližně 2,5 procenta, což by při stávajících očekáváních inflace mělo znamenat zhruba jednoprocentní reálné přilepšení.

„Nejvíce by se mělo letos přidávat ve farmacii a některých dalších odvětvích průmyslu. Tradičně štědré bývají i finanční instituce, letos to však bude jen na úrovni průměru. Nejméně štědré očekáváme letos odvětví dopravy a logistiky,“ dodal Stodola.

Ještě že je nízká inflace

Realitou ovšem je, že minimálně dvě třetiny Čechů na průměrnou mzdu nedosáhnou, ale průměr zvyšují vysoké mzdy manažerů velkých společností.

Ekonomika sice ve druhém čtvrtletí již začala oživovat, ale o tlaku na růst mezd nemůže být podle Brožky zatím řeč. Růst mezd zůstává velmi pomalý, avšak naštěstí je i velmi nízká míra inflace.

„Pro letošek počítáme pouze s mírným růstem nominálních mezd kolem dvou procent, což by díky nízké inflaci mělo znamenat nepatrný růst mezd reálných,“ dodal Brožka.

Anketa

Vzrostla vám v posledním roce mzda?
ano, docela výrazně
5,3 %
jen málo
10,9 %
je pořád stejná
32,8 %
spíš se snížila
51 %
Celkem hlasovalo 10343 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám