Hlavní obsah

ČNB za pololetí uložila zprostředkovatelům pokuty za šest miliónů

Praha

Česká národní banka (ČNB) uložila během pololetí pojišťovacím zprostředkovatelům osm pokut za necelé tři milióny korun a investičním zprostředkovatelům devět pokut za 3,2 miliónu korun. Uvedla to členka bankovní rady Eva Zamrazilová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova ČNB

Článek

Za celý loňský rok ČNB pojišťovacím zprostředkovatelům uložila 17 pokut za 10,5 miliónu korun a investičním zprostředkovatelům devět pokut za dva milióny korun.

Ke konci června centrální banka evidovala na 152 000 zaregistrovaných pojišťovacích zprostředkovatelů a přes 7700 investičních zprostředkovatelů.

Od roku 2011 může ČNB rovněž uložit v méně závažných případech pokuty přímo na místě, a to do výše 10 000 korun. Během letošního pololetí tak centrální banka uložila 27 pokut za 124 000 korun. Za celý loňský rok to bylo 39 pokut za 201 000 korun.

Mezi nejčastější prohřešky finančních zprostředkovatelů patří podle centrální banky nabídka nevhodných finančních produktů. V případě pojištění se často objevuje klamavé přirovnání investičního životního pojištění ke spořícímu produktu. V případě investic nejčastěji zprostředkovatelé nabádají k nadměrnému obchodování s cílem získat provize za uskutečněné obchody.

„Vzhledem k tomu, že sjednáním finančních produktů lidé rozhodují o své finanční budoucnosti, měli by jejich výběr důkladně zvážit,“ uvedla Zamrazilová.

Reklama

Výběr článků

Načítám