Hlavní obsah

Antimonopolní úřad odsouhlasil Babišovi převzetí společnosti Mafra

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nemá námitky, aby skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše převzala společnost MAFRA, a.s. Ta vydává například celostátní deníky MF DNES a Lidové noviny a internetové zpravodajství iDNES.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podnikatel a politik Andrej Babiš

Článek

Podnikatel Andrej Babiš společnost koupil od německého vydavatelského domu Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Babiš získal také společnost Anděl Media Centrum, s.r.o.

„ÚOHS posuzoval dopady spojení zejména v oblastech vydávání periodického tisku, poskytování inzertního prostoru v periodickém tisku, internetového zpravodajství a internetové inzerce. Ani v jedné oblasti úřad nespatřuje riziko možného narušení hospodářské soutěže," uvedl jeho předseda Petr Rafaj.

Agrofert sdružuje výrobní a obchodní společnosti v Česku a na Slovensku, které se zabývají zemědělstvím, potravinářstvím, chemií a obchodem v těchto odvětvích. Součástí je i dceřiná společnost AGF Media, která se soustředí na vydavatelskou činnost a vydává týdeník 5plus2. Momentálně tvoří Agrofert přibližně 200 společností a vykazuje roční obrat 5,5 miliardy eur.

Budování mediálního impéria

MAFRA kromě zmíněných deníků vydává i bezplatný deník Metro, vlastní internetové portály metro.cz a lidovky.cz, zabývá se také polygrafickou výrobou či nabízením telekomunikačních služeb. Zaměstnává zhruba 1100 lidí.

Babiš v červnu uvedl, že akvizice je důležitým krokem ve strategii vybudovat významnou mediální divizi na trzích Česka a Slovenska. Letos v dubnu rozšířil své mediální aktivity i na Slovensku převzetím společnosti Ecopress, vydavatele deníku Hospodárske noviny.

Babišovo působení v médiích se často dává do souvislosti s jeho aktivitami v politice. Jeho dlouhodobá kritika korupčního prostředí předloni vedla ke vzniku politického hnutí ANO 2011, jehož je lídrem. Babiš uvedl, že nebude v žádném řídicím orgánu vydavatelské skupiny MAFRA, ve které chce po jejím nákupu vystupovat pouze v pozici finančního investora.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám