Hlavní obsah

Moskva chce vyrábět kunovická letadla L-410 v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské úřady chtějí letos završit jednání s výrobci regionálních letadel v Česku a Kanadě o umístění jejich výroby do Ruska. Týkalo by se to stroje L-410, který se vyrábí v Kunovicích. Uvedl to v pondělí podle ruských agentur vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Majiteli závodu jsou ruští investoři. Není jasné, zda by se výroba přesunula, nebo by se letadla dělala na dvou místech souběžně.

Článek

"Momentálně se nejaktivněji vedou jednání o lokalizaci výroby letounu L-410, který se nyní vyrábí v Česku, ale majiteli závodu jsou ruští investoři. Kromě toho se vedou jednání s kanadskými výrobci o zatím ještě částečné lokalizaci výroby odpovídajících typů letadel v Rusku," řekl.

"Ministerstvo průmyslu se touto otázkou zabývá proto, aby bylo možné letos tyto rozhovory završit a pak přistoupit k podpisům," řekl Dvorkovič podle agentury ITAR-TASS.

Přesunout se má i Bombardier Q-400

Kanadským typem letounu, zvažovaným pro výrobu v Rusku, je podle agentury Prajm stroj Bombardier Q-400.

Před pár dny se v ruských médiích objevily zprávy, že Uralský těžařský holding UGMK chce zvýšit svůj majetkový podíl v kunovickém výrobci L-410, podniku Aircraft Industries, z 51 na 100 procent odkupem menšinového balíku akcií od české obchodní společnosti Pamco.

Aircraft Industries je největším výrobcem civilní letecké techniky v ČR, zaměstnává bezmála 900 lidí. Jejím nosným programem je právě malý dopravní letoun L-410 dodávaný do mnoha zemí, především do Ruska. Aircraft Industries má letos vyrobit 13 letadel, které kromě Ruska půjdou například i do Alžíru a do Francouzské Guyany.

L-410 byl vyvinut v druhé polovině 60. let. Mezitím byl několikrát modernizován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám