Hlavní obsah

Antibiotika v drůbežím mase z Polska objevena v českých obchodech

Novinky, pit
Praha

Zatím přesně nezjištěnou antimikrobiální látku v zásilce polského drůbežího masa prokázaly testy ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě. Jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben, v současné době probíhají další analýzy, které určí, jaké konkrétní antibiotikum se v mase nachází.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle Dubna šlo o mražené kuřecí stehenní řízky o hmotnosti 600 gramů. Do Česka bylo dodáno 2000 kusů těchto stehenních řízků, celkem 1200 kilogramů.

„Veterinární inspektoři pozastavili 200 kusů ve skladě, zbytek byl distribuován do dalšího skladu a prodejen v Poličce a Jičíně a bylo zahájeno jejich stahování,“ sdělil Duben. Pokud si někdo výrobek firmy Handlowa ALMA s datem výroby 19. října 2012 koupil, má možnost vrátit ho prodejci.

V rámci mimořádné kontrolní akce inspektoři dosud odebrali 103 vzorků drůbežího masa a masných výrobků, z toho 57 na metronidazol a 46 na nadlimitní obsah zbytků jiných antibiotik. Dosud prověřili zásilky z Německa, Polska, Maďarska, Rakouska, Nizozemska a Brazílie.

„Odebíráme též vzorky v potravinách (měkké masné výrobky), kde by se nějaké problémy tohoto typu mohly vyskytovat,“ doplnil Duben s tím, že mimořádná kontrolní akce je zatím naplánovaná do 15. července.

Poláci mohou mít s vývozem do ČR utrum

Nový ministr zemědělství  Miroslav Toman se v minulosti  v souvislosti se skandály kolem polských potravin vyjádřil k možnosti zákazu dovozu potravin z Polska. Ve středu, při nástupu do úřadu, zopakoval, že pokud polská strana nebude spolupracovat, je připraven iniciovat jednání s evropským komisařem a přistoupit k restrikcím.

Reklama

Výběr článků

Načítám