Hlavní obsah

Průmyslová výroba v květnu meziročně poklesla

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Průmyslová výroba za květen v porovnání se stejným měsícem loňského roku poklesla o 2,2 procenta. V dubnu přitom vykázala 0,5procentní růst. Meziměsíčně byla po sezónním očištění vyšší o 0,7 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Meziroční údaj je zatížen vyšší srovnávací základnou z minulého roku, ale na meziměsíční bázi dochází jednoznačně ke zlepšení,“ uvedla ekonomka Helena Horská z Raiffeisenbank.

Foto: ČTK

vývoj průmyslu v květnu 2012-2013

Hodnota nových zakázek se v květnu meziročně snížila o 6,1 procenta. Pokles zakázek podle Horské není sice dobrou zprávou, ale z jednoho čísla nelze dělat velké závěry.

Nejvýraznější meziroční pokles, konkrétně o více než 25 procent, zaznamenali statistici v odvětví těžba a dobývání. Poklesla i výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (o 2,6 procenta).

K růstu naopak došlo ve výrobě strojů a zařízení (o 7,7 procenta) nebo v rozvodu elektřiny, plynu a tepla (o 1,5 procenta).

Oživení v druhé polovině roku

„S ohledem na příznivý vývoj předstihových ukazatelů stále věříme v pozvolné oživení průmyslu a následně i celé ekonomiky,“ dodala Horská s tím, že tuzemská průmyslová výroba by tak za celý rok měla vykázat mírný nárůst o 0,6 procenta.

Za dramatické ani zdrcující nepovažuje květnový výsledek průmyslu také analytik Petr Dufek z ČSOB. „Druhá polovina roku by měla přinést stabilnější růst výroby i zakázek nejen díky příznivějšímu výhledu evropské poptávky, ale i díky stabilizaci poptávky domácí,“ domnívá se Dufek.

Podle Dufka by se postupně také mohlo postupně zastavit propouštění v průmyslových firmách, které pod tlakem recese aktuálně snížily své stavy o 1,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám