Hlavní obsah

G8 se dohodla na opatřeních proti daňovým únikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast/Bern
Aktualizováno

Šéfové osmi nejvyspělejších ekonomik G8 se v úterý v Severním Irsku shodli na nových opatřeních, která mají zabránit daňovým únikům a praní špinavých peněz, uvedla BBC. Cílem je zabránit tomu, aby velké společnosti využívaly dál výhod daňových rájů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda EK Barroso, japonský premiér Abe, německá kancléřka Merkelová, britský premiér Cameron, prezident USA Obama, ruský prezident Putin, prezident Francie Hollande, premiér Kanady Harper, premiér Itálie Letta a šéf Evropské rady Van Rompuy.

Článek

Hlavním opatřením je, že krycí firmy, které jsou často využívány pro daňové úniky a pro anonymní investice, budou muset zveřejňovat své skutečné vlastníky. Vlády se také dohodly, že si navzájem budou poskytovat údaje o daňových únicích svých občanů.

Britský premiér David Cameron uvedl, že výběr daní je klíčový pro ekonomický růst. Uvedl, že země G8 budou spolupracovat, aby firmy platily řádné daně. Podle něj nebude žádné místo, kde by se mohli skrýt ti, kteří se placení adekvátních daní vyhýbají. Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj dostala za úkol hledat přílišné rozdíly mezi zisky a nízkou výší zaplacených daní.

Summit požaduje také větší transparentnost působení těžařských firem, které by měly zveřejnit své platby daní svým vládám. Důvodem je, že většina těžařských a důlních firem používá složité vlastnické struktury v Nizozemsku a Švýcarsku, aby se vyhnuly placení daní v zemích, kde těží.

Švýcaři se brání

Prosazení nových pravidel ale nemusí být snadné. Dolní komora švýcarského parlamentu zamítla v úterý zákon, který by umožnil švýcarským bankám poskytovat informace o kontech americkým daňovým úřadům. Proti jeho projednání se postavilo 126 poslanců, pro jich bylo 67.

Návrh zákona byl sepsán kvůli tlaku USA poté, co se ukázalo, že švýcarské banky pomáhaly americkým občanům vyhnout se placení daní. Požadovaly, aby zákon platil od 1. července, k čemuž však už nedojde, protože jednání švýcarského parlamentu před parlamentními prázdninami končí tento týden.

Zamítnutý zákon se vrátí do senátu. Pokud by dolní komora zamítla návrh i podruhé, byl by to jeho konec.

Podle BBC nejsou švýcarští poslanci ochotni měnit své zákony kvůli požadavkům Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám