Hlavní obsah

Světová ekonomika letos zpomalí v růstu, brzdí ji recese v Evropě

Washington

Světovou ekonomiku čeká letos podle odhadu Světové banky zpomalení růstu z dříve předpokládaných 2,4 procenta na 2,2 procenta. Jako důvody banka uvedla nečekaně silnou recesi v Evropě a zpomalení růstu některých rozvíjejících se ekonomik. Globální hospodářský růst by tak měl podle nové prognózy mírně zpomalit z loňských 2,3 procenta.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Prezident Světové banky Jim Yong Kim

Článek

Banka ve své zprávě o globálních hospodářských vyhlídkách rovněž upozornila, že vyspělé ekonomiky již nebudou zažívat podobný rozmach jako před příchodem světové finanční krize. Tyto ekonomiky se nyní podle banky musí soustředit na strukturální reformy, aby si dokázaly udržet růst.

Banka předpověděla, že v příštím roce růst světové ekonomiky zrychlí na tři procenta a v roce 2015 dosáhne 3,3 procenta. Světová ekonomika podle hlavního autora zprávy Andrewa Burnse nicméně směřuje k „novému normálu“, jehož součástí bude zpomalení hospodářského růstu v zemích, jako jsou Čína, Indie, Brazílie a Rusko. Světová banka snížila odhad letošního růstu rozvíjejících se ekonomik na 5,1 procenta z dříve předpokládaných 5,5 procenta.

Burns upozornil, že ho neznepokojuje zpomalování hospodářského růstu v Číně, která byla v posledních letech důležitým motorem světové ekonomiky. Zpomalení se podle Burnse očekávalo a je důsledkem přechodu od růstu taženého investicemi k většímu důrazu na spotřebu.

Hlavní rizika pro budoucí vývoj světové ekonomiky podle banky představují hospodářská situace v eurozóně a rozpočtová nejistota ve Spojených státech. Rozvíjející se země by se podle banky měly mít na pozoru před vedlejšími efekty uvolněné měnové politiky, jejíž pomocí se země jako USA a Japonsko snaží podpořit domácí ekonomiku.

Na negativní výhled okamžitě zareagovaly trhy prudkými propady. Japonský index Nikkei ztratil 6,3%, evropské indexy většinou okolo procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám