Hlavní obsah

Pojišťovny odhadují povodňové škody na miliardy

Praha

Pojišťovny už mají nahlášeno v souvislosti s velkou vodou, která zasáhla o víkendu většinu území Čech, tisíce škod celkem za stovky miliónů korun. Škody dále rostou. Celkové odhady pojišťoven se pohybují v řádu miliard korun. Pojišťovny posílily kapacity svých kontaktních center a jejich mobilní technici a likvidátoři jsou v terénu.

Foto: Policie ČR

Následky povodní v Trutnově

Článek

„Od neděle nám lidé hlásí škody z velké vody, během dneška máme 400 škod, za něž jsme připraveni vyplatit 60 miliónů korun. Podle předběžných odhadů by letošní povodně mohly mít za následek kolem tisícovky pojistných událostí za jednu miliardu korun," řekl mluvčí Allianz Václav Bálek.

V terénu už jsou všichni mobilní technici. Allianz denně aktualizuje povodňové mapy, podle nichž je posílá na místa, která byla velkou vodou zasažena nejvíce a kde už lze začít s prohlídkami škod. V Allianz se jim bude věnovat kolem 200 likvidátorů.

Kooperativě klienti dosud nahlásili 470 škod za celkem 150 miliónů korun. „Nicméně voda na mnoha místech stále stoupá a škody nám budou klienti hlásit až po jejím opadnutí. Konečný rozsah škod si prozatím netroufáme odhadnout,“ uvedl ředitel centra likvidace pojistných událostí v Kooperativě Miroslav Novák. Klientům v nejpostiženějších oblastech podle něj zašle pojišťovna SMS zprávu s kontakty, kam nejlépe škodu nahlásit.

Česká pojišťovna ke dnešnímu poledni evidovala přes 1200 hlášených škod za téměř 40 miliónů korun. Příčinou všech škod je riziko povodně a záplavy. ČP podle mluvčího Tomáše Zavorala mezi záplavou a povodní nerozlišuje. Počet dnešních příchozích hovorů na klientskou linku odhadl na 3500.

Nejvíce škod bude na jihozápadě Čech

Zatím je drtivá převaha škod z majetkového pojištění domácností, ale klienti hlásí i zatopené automobily a je evidováno i sedm škod na majetku zemědělců. „V tuto chvíli máme nejvíce škod (600) hlášeno ze středních Čech. Platí ale, že dle prvních odhadů bude nejpostiženějším regionem jihozápad Čech,“ dodal Zavoral.

První hrubé odhady Generali počítají se dvěma tisícovkami škod za celkem 150 miliónů korun. „Podle našich letitých zkušeností hlásí klienti podobné škody s tří– a vícedenním zpožděním. Například v případě zatopení domu je nutné počkat, až voda opadne, a teprve poté je možné začít se sčítáním škod,“ upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Generali zruší klientům, kteří budou nuceni z důvodů povodní stornovat zahraniční cestu, bezplatně cestovní pojištění. Vyšla tak vstříc řadě základních škol, které měly v těchto dnech naplánované školní výlety do zahraničí a z důvodu povodní je musely zrušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám