Hlavní obsah

Nezaměstnanost v eurozóně se dostala na nový rekord

– Brusel • Aktualizováno

Nezaměstnanost v 17členné eurozóně stále stoupá a letos v dubnu dosáhla rekordní úrovně 12,2 procenta, což je o 0,1 procenta víc v porovnání s březnem. Podle odhadů Evropského statistického úřadu Eurostat je v eurozóně bez práce 19,375 miliónu lidí. V celé Evropské unii zůstala nezaměstnanost na březnové úrovni 11 procent a práci nemá 26,588 miliónu lidí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Rostoucí nezaměstnanost je v současnosti jedním z klíčových problémů Evropy," sdělil pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Důvody rostoucí nezaměstnanosti lze podle Nováka hledat v restriktivních opatřeních v souvislosti s rostoucími státními dluhy a zvyšujícími se schodky.

Foto: ČTK

Míra nezaměstnanosti v zemích EU

"Souhrnně se v době chabého ekonomického růstu aplikovala restriktivní fiskální politika, která dále dusila ekonomiku a vedla k poklesu ekonomické výkonnosti a prudkému nárůstu nezaměstnanosti," vysvětlil Novák.

Patrný je růst nezaměstnanosti v meziročním porovnání. V dubnu 2012 byla v eurozóně nezaměstnanost 11,2 procenta a v celé sedmadvacítce 10,3 procenta. Počet nezaměstnaných se tak jak v eurozóně, tak v EU zvýšil za rok o více než 1,6 miliónu lidí.

Očekává se další růst

Nejnižší nezaměstnanost byla letos v dubnu v Rakousku (4,9 procenta), v Německu (5,4) a Lucembursku (5,6 procenta). Nejhorší situace je v Řecku, kde bylo bez práce 27 procent lidí (údaje za únor). Ve Španělsku v březnu nezaměstnanost vzrostla na 26,8 procenta a v Portugalsku se také zvýšila na 17,8 procenta.

Míru nezaměstnanosti v České republice Eurostat odhaduje v dubnu na 7,2 procenta proti 7,3 procenta v březnu. Podle českého ministerstva práce a sociálních věcí se snížila na 7,7 procenta proti březnovým osmi procentům.

"Vzhledem k současnému ekonomickému vývoji v Evropě se zdá, že nezaměstnanost na svůj vrchol ještě nedosáhla. Vzhledem k tomu, že se situace na pracovním trhu opožďuje za vývojem reálné ekonomiky, lze počítat s tím, že nezaměstnanost v eurozóně do konce letošního roku ještě mírně vzroste," domnívá se Novák.

Roste nezaměstnanost mladých

Alarmující je nezaměstnanost mládeže. V dubnu bylo v celé Unii bez práce 23,5 procenta mladých lidí do 25 let a 24,4 procenta v eurozóně. V obou případech byla nezaměstnanost mladých před rokem 22,6 procenta.

Nejhorší situace je v Řecku, kde mladých bez práce dále přibylo a je jich 62,5 procenta (údaj za únor). Ve Španělsku nemá práci 56,4 procenta mladých, v Portugalsku 42,5 procenta a v Itálii 40,5 procenta. Nejlépe je na tom Německo (7,5 procenta mladých bez práce), Rakousko (osm procent) a Nizozemsko (10,6).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám