Hlavní obsah

Nasdaq zaplatí kvůli Facebooku rekordní pokutu 200 miliónů

– Washington

Americká burzovní společnost Nasdaq OMX zaplatí rekordní pokutu deset miliónů dolarů (zhruba 200 milionů Kč). Platit bude za problémy, které loni vznikly během primární emise akcií společnosti Facebook. Oznámila to ve středu americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC). Jde zatím o nejvyšší pokutu, jakou burzovní komise v USA udělila provozovateli akciové burzy.

Foto: Andrea Comas , Reuters

Muž v budově burzy. Ilustrační foto

Článek

Série "nešťastných rozhodnutí" burzy Nasdaq během primární emise akcií Facebooku podle komise způsobila, že byla porušena řada závazných předpisů. Provozovatel burzy se s komisí dohodl, že zaplatí pokutu bez toho, aby přiznal nebo popřel obvinění.

Dlouho očekávaná primární veřejná nabídka akcií Facebooku se uskutečnila loni v květnu. Vstup firmy na burzu však provázely velké technické problémy v obchodním systému Nasdaq, kvůli nimž se zahájení obchodů s akciemi firmy výrazně opozdilo. Navíc někteří obchodníci až do konce obchodování netušili, zda se jejich příkazy vůbec realizovaly a zda tedy akcie vlastní, či nikoli. Někteří se to nedozvěděli vůbec, protože Nasdaq nebyl schopen stav jejich objednávky potvrdit.

Podle burzovní komise uvízlo v systému na více než dvě hodiny přes 30 tisíc objednávek na akcie, které měly být buď uspokojeny, anebo zrušeny. Investorům tak mohly vzniknout ztráty v úhrnném objemu až 500 miliónů dolarů (asi deset miliard Kč), podotýká agentura Reuters.

Burza Nasdaq se rovněž v rámci jiného urovnání dohodla, že zaplatí 62 miliónů dolarů jako kompenzaci ztrát obchodníkům. Tento plán schválila SEC na počátku letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám