Hlavní obsah

Česká ekonomika letos klesne, zhoršila výhled OECD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Českou ekonomiku čeká v letošním roce podle nejnovějšího výhledu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jednoprocentní pokles. Jedná se tak o zhoršení prognózy, neboť ještě v listopadu OECD předpovídala růst o 0,8 procenta.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Generální sekretář OECD Angel Gurria

Článek

V roce 2014 by už měla tuzemská ekonomika konečně růst, nicméně i v této souvislosti OECD nově snížila odhad tempa růstu, a to o více než procento na 1,3 procenta.

Výhled OECD patří mezi prognózami jiných významných domácích a mezinárodních institucí k nejpesimističtějším. Ministerstvo financí ČR letos čeká stagnaci českého hrubého domácího produktu, stejně jako únorový výhled Evropské komise. Česká národní banka v letošním roce předpokládá pokles o 0,3 procenta. Naopak s růstem české ekonomiky o 0,3 procenta letos počítá Mezinárodní měnový fond.

Uvažovat o kvantitativním uvolnění

Česká centrální banka (ČNB) by měla uvažovat o kvantitativním uvolnění měnové politiky, tvrdí OECD. Poukazuje přitom na to, že spotřebitelské ceny pokračují v poklesu a základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je skoro nulová.

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík dříve tento měsíc řekl, že úrokové sazby budou drženy na stávajících úrovních delší dobu, a to než dojde k výraznému nárůstu inflačních tlaků. Uvedl také, že ČNB je v případě potřeby dalšího uvolnění měnové politiky připravena zasáhnout.

Horší výhled pro rozpočtový schodek

OECD dále předpověděla, že rozpočtový schodek ČR v letošním roce dosáhne 3,3 procenta HDP a teprve příští rok sestoupí na tři procenta HDP. To je horší výhled než prognóza Bruselu z počátku tohoto měsíce. Podle ní se schodek veřejných financí pod tři procenta HDP dostane již letos. Dosažení této hranice je jednou z podmínek vstupu do eurozóny.

OECD dnes zhoršila své výhledy u většiny zemí střední a východní Evropy. Slovensko podle ní letos poroste tempem 0,8 procenta, což je o 1,2 procenta nižší odhad než v listopadu. OECD přitom varovala před rostoucí nezaměstnaností v zemi, která bude spolu s úspornými kroky držet na uzdě spotřebu. Růst ruské ekonomiky letos zpomalí růst na tempo 2,3 procenta oproti původně očekávanému tempu 3,8 procenta.

USA i Japonsko porostou

OECD ve středeční zprávě snížila i výhled růstu světové ekonomiky na 3,1 procenta. Globální růst by měla podle prognózy podpořit americká ekonomika. Ta podle odhadu letos zpomalí na 1,9 procenta, další rok pak ale vzroste o 2,8 procenta, tedy nejrychleji od roku 2005. Výrazněji by měla růst i japonská ekonomika, letos o 1,6 procenta a příští rok o 1,4 procenta.

Ekonomika eurozóny by měla letos poklesnout o 0,6 procenta a OECD v této souvislosti vyzvala Evropskou centrální banku, aby zvážila další stimuly na podporu růstu, uvedl server BBC.

Reklama

Související články

Česká ekonomika podle MMF letos poroste

Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá ve svém jarním globálním výhledu, že česká ekonomika v letošním roce poroste o 0,3 procenta. Příští rok už by se měl...

Výběr článků

Načítám