Hlavní obsah

Vražda vojáka v Londýně vyvolala v Británii protimuslimské akce

Po středeční vraždě britského vojáka v jihovýchodním Londýně po celé zemi prudce vzrostl počet incidentů namířených proti muslimům. Píše o tom na svých internetových stránkách BBC. Několik lidí bylo také obviněno kvůli urážlivým komentářům na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle charitativní organizace Faith Matters, která se zaměřuje na boj proti náboženské nesnášenlivosti, se počet hovorů na její linku důvěry od středečního útoku zvýšil na 162 z průměrných šesti denně. Organizace uvádí, že povaha incidentů je různá. Jsou mezi nimi útoky na mešity, různé grafitti, strhávaní šátků muslimským ženám či všeobecné pokřikování a urážení.

Podle organizace je velmi znepokojivé, že incidenty jsou hlášené z různých částí země a některé z nich jsou opravdu velmi agresivní a cílené.

Výrazně vzrostla také aktivita na internetu, kde se někteří dokonce snaží koordinovat incidenty a organizovat útoky proti institucím nebo místům, kde se scházejí muslimové. Od útoku již bylo policií obviněno několik lidí kvůli urážlivým zprávám zveřejněným na sociálních sítích. Je mezi nimi třeba 22letý muž z Lincolnu, 28letý muž z Londýna, 23letá žena ze Southsea a 19letý mladík z Woking. Tři muži pak byli zatčeni kvůli podezření, že posílali rasistické zprávy na Twitteru.

Útočníci zatím v nemocnici 

Útočící Britové nigerijského původu ve věku 22 a 28 let za bílého dne na ulici v jihovýchodním Londýně nejprve srazili pětadvacetiletého vojáka autem a poté ho ubodali nožem a dobili mačetou. Z místa činu neutekli a kolemjdoucím vysvětlovali, že jednali ve jménu islámu a ve snaze pomstít muslimy, které britští vojáci zabíjejí v zahraničí.

Policie oba mladíky při zatýkání postřelila. Život ani jednoho prý není ohrožen a jejich stav je stabilizovaný. Jsou pod přísnou ostrahou v různých londýnských nemocnicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám