Hlavní obsah

Vláda chce strop pro příspěvek spotřebitelů na obnovitelné zdroje

– Praha

Vláda chce stanovit strop pro příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který platí koneční spotřebitelé v ceně elektřiny. Po jednání s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Částku nad stanovený strop by měla platit vláda ze státního rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Spotřebitelé nyní platí v ceně elektřiny 583 korun z každé spotřebované megawatthodiny na podporu obnovitelných zdrojů. Částka dosud každoročně rostla. Podle Nečase je nutné stanovit maximální výši této částky, která bude platit po delší období, například pět let. Nastavení mechanismu by podle Nečase také mělo motivovat kabinet k řešení problému s nadměrnými náklady na obnovitelné zdroje.

Na podporu obnovitelných zdrojů letos jde 44,4 miliardy korun. Z této částky platí 11,7 miliardy stát z rozpočtu, zbytek odvádějí spotřebitelé. Zástupci průmyslu si stěžují, že kvůli podpoře obnovitelných zdrojů příliš roste cena elektřiny, což ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků.

„Celá věc má také přímý dopad na zaměstnanost. Každá miliarda vyplacená zbytečně odebírá z průmyslu prostředky na 2000 pracovních míst. Vysoké náklady na obnovitelné zdroje energie tak ohrožují až 20 000 pracovních míst v době krize,“ připomněl Nečas.

Majitelé malých solárních elektráren se však podle premiéra nemusí cítit ohroženi. Nečas je přesvědčen, že malé instalace, kterých je většina z celkového počtu téměř 25 000 solárních elektráren, jsou poctivé podnikatelské projekty.

Reklama

Výběr článků

Načítám