Hlavní obsah

Za problémy ve stravovacích zařízeních padly loni pokuty za téměř 13 miliónů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V roce 2012 provedli hygienici ve stravovacích zařízeních, jako jsou například restaurace, stánky nebo závodní či nemocniční jídelny, celkem 56 065 kontrol a kvůli nejrůznějším nedostatkům udělili 6170 pokut ve výši 12,8 miliónu korun. Uvedla to mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kontroly se zaměřovaly třeba na možné používání závadných potravin, nevhodnou manipulaci se surovinami nebo i na zdravotní stav zaměstnanců, kteří mohou být zdrojem nákazy. Hygienici v 822 případech nařídili omezení činnosti, likvidaci potravin a pokrmů nebo uzavření provozoven.

„Za šedesátiletou historii působení hygienické služby došlo k výraznému poklesu výskytu hromadných onemocnění z potravin a k výraznému posunu v hygienické úrovni stravovacích provozoven, a to především díky zvyšování důrazu na prevenci a kontrolu,“ sdělil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Loni došlo ve srovnání s předchozím rokem ke zhruba 65procentnímu nárůstu počtu kontrol v zařízeních veřejného stravování, což bylo podle Valenty způsobeno také mimořádnými kontrolními akcemi v souvislosti s metanolovou aférou.

Problematické předměty hlavně ze zemí mimo EU

Jak připomněla Plívová, největší problém v souvislosti s předměty a materiály určenými pro styk s potravinami představují ty dovezené ze zemí mimo Evropskou unii. „V této oblasti bylo uloženo 37 sankcí ve výši 920 000 korun. Kromě nich bylo uloženo 11 zákazů uvádění na trh a jejich stažení z distribuce,“ informovala mluvčí.

Hygienická služba také dohlíží na dodržování předpisů o kouření v provozovnách společného stravování. „V roce 2012 bylo vykonáno 220 237 takových kontrol a při tom bylo zjištěno 796 závad,“ dodala Plívová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám