Hlavní obsah

Stát chce na jaře prodat spořicí dluhopisy za 10 až 20 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí hodlá prodat dluhopisy v rámci jarní emise za 10 až 20 miliard korun. Uvedl to v pondělí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že se letos ještě chystá druhá vánoční emise. Roční výnosnost před zdaněním se pohybuje podle délky dluhopisu od 1,7 do 3,07 procenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek představil jarní emisi spořících státních dluhopisů.

Článek

„Předchozí tři série emisí ukázaly, že státní spořicí dluhopisy se staly vyhledávanou příležitostí pro zhodnocení úspor domácností. Chceme jim tuto příležitost nabízet pravidelně dvakrát ročně,“ sdělil Kalousek.

Upisovací období bude podle Kalouska mezi letošním 13. a 31. květnem, to znamená, že zájemci si je v tomto období budou moci objednávat. Ministerstvo si nicméně vyhrazuje právo ukončit upisovací období dřív, pokud se dvacetimiliardová částka naplní. Dluhopisy budou pak připsány na účet majitele letošního 12. června.

Výnosy budou zdaněny

Nabídka dluhopisů bude následující: 1,5letý diskontovaný, tříletý prémiový, pětiletý kupónový i reinvestiční a sedmiletý protiinflační. „Výnosy budou zdaněny 15procentní daní,“ sdělil Kalousek. Toto opatření se ale netýká emisí, které byly vydány v loňském roce.

„Dani jsme přizpůsobili výnos, takže to bude stále stejně výhodné pro občany,“ doplnil pro Novinky mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Jak Kalousek připomněl, nabízené dluhopisy se budou úročit jednoročně při výplatě úroků nebo při reinvestici.

Roční výnosnost před zdaněním bude u 1,5letého diskontovaného dluhopisu 1,7 procenta, u tříletého prémiového 2,46 procenta, u pětiletého kupónového 2,82 procenta a u pětiletého reinvestičního 3,07 procenta. Pokud jde o výnosy z protiinflačního dluhopisu, v tomto případě se bude jednat o pohyblivou úrokovou sazbu podle vývoje šestiměsíční míry inflace. Zároveň k tomu u tohoto protiinflačního dluhopisu zavedlo ministerstvo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Minimální investice bude činit 1000 korun za 1000 kusů. Podle Kalouska opět bude možnost pořídit si dárkové certifikáty.

V rámci celé republiky bude 1379 distribučních míst České pošty, České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky. Distributorem může být každý, kdo splní dané podmínky.

V předešlých třech emisních vlnách se prodaly dluhopisy za více než 55 miliard korun. Jak ministr financí informoval, nejčastější investice v rámci dluhopisů byla za 200 000 korun, což potvrzuje zacílení na střední třídu. Největší podíl ve věkové struktuře pak zaujímají lidé mezi 51 a 60 lety.

Roční výnosnost dluhopisů před zdaněním
výnosové obdobídiskontovanýprémiovýkupónovýreinvestiční
12. 6. 2013 – 12. 12. 20141,70 %
12. 6. 2013 – 12. 6. 20162,46 %*
12. 6. 2013 – 12. 6. 20182,82 %3,07 %*
* Vypočteno za předpokladu pořízení dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 100 000 korun a vyšší.
Zdroj: ministerstvo financí

Reklama

Výběr článků

Načítám