Hlavní obsah

Kalousek připravuje už čtvrtou emisi dluhopisů pro občany

Právo, Jiří Vavroň

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chystá pro lidi novou, v pořadí již čtvrtou, emisi spořicích státních dluhopisů. Ty patří mezi nejbezpečnější způsoby spoření, neboť představují nástroj s garantovaným výnosem a s jistotou splacení dlužné částky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek představuje předchozí emisi dluhopisů.

Článek

Předchozí tranše dluhopisů zaznamenaly velký úspěch a lidé je skoupili vždy během několika dnů.

„Objem nabídky dluhopisů se bude pohybovat kolem 20 miliard. Protože výnosy dluhopisů budou letos poprvé zdaněny, bude tomu odpovídat i jejich úročení,“ řekl Právu Miroslav Kalousek. Úroky by tedy měly být vyšší.

Poslední vánoční emise nabízela jedenapůlletý diskontovaný dluhopis s úrokem 2,05 procenta ročně, tříletý prémiový s úročením 2,77 procenta ročně, pětiletý reinvestiční s ročním úročením 3,41 procenta, pětiletý kupónový s úrokem 3,22 procenta ročně a protiinflační 6,5letý s výnosem podle inflace. Podrobnosti o nové emisi zveřejní ministerstvo financí v pondělí.

Na rozdíl od předchozích tranší bude jarní emise dluhopisů přinášet podle ministra i některé novinky. „Je důležité,“ řekl ministr, „aby část státního dluhu měly v držení české domácnosti. Podporuje to stabilitu země a je v zájmu lidí, aby prosperovala.“

Stát, řekl Kalousek, má ročně výpůjční potřebu mezi 200 až 230 miliardami, zhruba 40 miliard by mohly držet právě domácnosti. Přes dvacet let se o možnosti vydávat dluhopisy pro občany jen mluvilo. „Teprve my jsme to realizovali,“ dodal Kalousek.

Mimořádný zájem

O státní spořicí dluhopisy byl ve všech dosud vydaných tranších mimořádný zájem. Úspěšná byla již pilotní emise v říjnu 2011. Loni v jarní tranši si např. občané, obce a některé instituce koupili dluhopisy za 15 miliard korun. V podzimní emisi si zájemci objednali během několika dnů dluhopisy dokonce za 30 miliard. „To potvrzuje, že se lidé nebojí investovat se státem. Je to dobrá investiční příležitost,“ říká hlavní ekonom Conseq Investment Management Petr Zahradník.

Spořicí dluhopisy od ledna s daní

Na rozdíl od předchozích tranší budou výnosy z letos vydaných dluhopisů i v případě fyzických osob podléhat zdanění. Vyplývá to ze schválené novely zákona o daních z příjmů. Předloni a loni vydané dluhopisy, s jmenovitou hodnotou jedné koruny, dani nepodléhají a podléhat nebudou.

Do spořicích státních dluhopisů mohli lidé investovat libovolnou částku. Pořídit si ale museli alespoň 1000 kusů spořicích státních dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 1000 Kč (1 ks spořicího státního dluhopisu měl jmenovitou hodnotu 1 Kč).

Investované finanční prostředky je možné získat kdykoli zpět formou předčasného splacení dluhopisu před stanoveným datem řádné splatnosti, ale není to finančně výhodné. Pořízení spořicích státních dluhopisů nebylo zatíženo žádným poplatkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám