Hlavní obsah

Zájem o druhý důchodový pilíř neroste, za čtvrt roku do něj vstoupilo 22 tisíc lidí

Praha

Za první tři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému podle Asociace penzijních fondů 22 375 lidí. V březnu tak přibylo 8871 klientů. To je skoro stejný přírůstek jako v únoru. Penzijní společnosti přitom očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl miliónu lidí.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Počítáme, že květen a červen budou mnohem silnější, protože lidé nechávají obecně všechno na poslední chvíli,“ řekl prezident asociace Karel Svoboda. Právě do konce června se o vstupu musí rozhodnout lidé starší 35 let. Bude to podle něj podobné jako na podzim, když končila možnost vstoupit do třetího pilíře podle starých podmínek a pobočky byly zavaleny lidmi.

Počet klientů ve druhém pilíři je zatím menší, než byla původní očekávání, připustil mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny Petr Brousil. Souvisí to podle něj s negativní kampaní, která je proti reformě vedena ze strany levice a odborů. „Nicméně očekáváme, že ve druhém čtvrtletí počet klientů výrazně stoupne, řada lidí podle našich analýz rozhodnutí odkládá právě na tuto dobu,“ poznamenal.

V 53 procentech případů uzavírají smlouvy muži a necelých 60 procent klientů je mladších 39 let, doplnil zkušenosti Penzijní společnosti České pojišťovny její generální ředitel Tomáš Matoušek. Největší zájem je podle něj zatím o dynamické spoření, kam vstoupilo 59 procent klientů.

Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů fondů. Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle pěti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.

Ve třetím pilíři si v penzijním připojištění se státním příspěvkem, které funguje od roku 1994, spoří na penzi přes pět miliónů Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám