Hlavní obsah

ČEZ si u Evropské komise postěžoval na bulharské úřady

Praha

Energetická společnost ČEZ zaslala k Evropské komisi stížnost na bulharské úřady. Jak uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová, některé kroky tamních úřadů ohledně možného odebrání licence totiž mohou být v rozporu s bulharským i s evropským právem. Proti postupu bulharských úřadů se ohradila už i rakouská společnost EVN.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

„Požádali jsme Evropskou komisi o nezávislé posouzení celé situace s cílem zajistit našim bulharským společnostem objektivní a spravedlivé postupy,“ uvedl ředitel divize distribuce a zahraničí ČEZ Tomáš Pleskač.

ČEZ kritizuje především způsob zahájení jednání o odebrání licence ČEZ. K zahájení procedury dal popud bývalý bulharský premiér Bojko Borisov, k odebrání licence vyzýval také bulharský generální prokurátor. Podle ČEZ je takové jednání v rozporu s evropským právem, podle kterého může iniciativa k odebrání licence vzejít jedině od nezávislého regulačního úřadu.

ČEZ také uvádí, že výtky, jimž společnost čelí, podle bulharského práva nespadají mezi důvody pro odebrání licence. Takovými důvody jsou ohrožení bezpečnosti dodávek elektřiny, soustavné porušování licenčních podmínek, neplnění pokynů regulátora nebo poskytnutí nesprávné informace při žádosti o licenci. ČEZ je přesvědčen, že se žádného zásadního pochybení, které by k odebrání licence mohlo vést, nedopustil.

V půlce dubna veřejné slyšení

„Jsme stále naprosto přesvědčení o tom, že jsme dodržovali a stále dodržujeme veškeré bulharské i evropské zákony. Poskytujeme plnou součinnost jak prokurátorovi či daňové správě, tak antimonopolnímu i energetickému regulačnímu úřadu, a očekáváme, že všechny tyto instituce budou rozhodovat zcela nezávisle a dle zákona,“ uvedl Pleskač.

Bulharský regulační úřad by měl 16. dubna uspořádat veřejné slyšení, na jehož základě rozhodne, zda ČEZ odebere licenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám