Hlavní obsah

Do českých obchodů dorazila vejce bez skořápky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pultech českých obchodů si můžete nově koupit vaječné směsi a vařená loupaná vejce coby variantu k běžným syrovým vejcím. Chuťově se neliší od vajíček prodávaných ve skořápce a neobsahují žádné přídavky chemických látek.

Novým hitem jsou tekutá vejce, dorazila na pulty českých obchodůVideo: Novinky

 
Článek

Až dosud v tuzemsku zpracovatelé tyto polotovary dodávali pouze potravinářským firmám či do restaurací. V západní Evropě nebo v Severní Americe jsou přitom výrobky v obchodech již několik let obvyklé.

„Pro běžné spotřebitele se jedná o revoluci ve vaření. Mohou teď pokrmy s vejci připravovat jednodušeji. Hlavními výhodami našich produktů jsou úspora času a zaručená kvalita,“ řekl ředitel společnosti Framagro Milan Karban.

Tekuté melanže jsou vhodné na omelety či do pečiva, například volské oko z nich ale neusmažíte.

„S výrobkem jsem zkoušela upéct bábovku. Jediný rozdíl je v tom, že aplikujeme celé vejce, nikoliv zvlášť žloutek a zvlášť bílek. Může tam tedy chybět bílková pěna, která kypří těsto, ale rozdíl je nepatrný,“ uvedla Kamila Míková z Ústavu chemie a analýzy potravin.

Hlavní výhodou vaječných melanží neboli jednolitých směsí bílků a žloutků je kromě úspory času také bezpečnost. Polotovary jsou totiž kvůli prodloužení trvanlivosti ošetřeny pasterizací.

Anketa

Koupili byste si vaječnou směs?
ano
8,9 %
ne
91,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30274 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám