Hlavní obsah

ODS chce navrhnout daňový odpis u investice do vlastního bydlení

Právo, Vladimír Vácha

Občanští demokraté zřejmě ve vládě navrhnou možnost daňového odpisu do vlastního bydlení. V rozhovoru s Právem to uvedl 1. místopředseda ODS a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. ODS se tak chce, jak už připustil premiér Petr Nečas, odrazit ode dna nízkých voličských preferencí pomocí ekonomických stimulů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Kuba (ODS)

Článek

„Vždycky je třeba reálně uvažovat, co tvoří HDP a co z toho může vláda ovlivnit a jak. Položku vládní spotřeba, tedy zjednodušeně to, co utratí vláda, nelze příliš zvýšit. Při dnešních napjatých rozpočtech je možné ji zvýšit jen tím, že se stát více zadluží. To je umělé tvoření růstu, protože dluhy budeme muset stejně v budoucnu zaplatit. Vláda chce proto uvolnit peníze, které leží například v Lesích ČR a investovat je do malých investičních akcí v regionech,“ konstatoval Kuba s tím, že ODS má záměry, které směřují i do oblasti firemních investic.

Chce přijít s návrhem zrychlených firemních odpisů. Firmám a živnostníkům, kteří si v určitém období něco nakoupí, by to umožnilo, že by si takovou investici mohli ze 100 procent odepsat ve dvanácti po sobě následujících měsících. Takové opatření na krátkou přechodnou dobu by podle Kuby motivovalo podnikatele a firmy provést firemní investice, protože by to bylo daňově výhodné a fiskálně téměř neutrální. Rozhodně by to mělo pozitivní dopad do ekonomiky.

Razantní krok zamýšlí ministr navrhnout i v oblasti domácí spotřeby. „Uvažujeme umožnit daňový odpis u investice do vlastního bydlení. Protože když takovou investici občané učiní, zároveň to přináší práci řadě drobných firem a živnostníků ve stavebním sektoru. V podstatě bychom na krátkou přechodnou dobu několika měsíců umožnili občanům, kteří nepodnikají, jsou normálně zaměstnaní a rozhodnou se investovat do stavebních úprav svého bydlení, aby si takovou investici mohli odečíst od základu daně,“ zdůraznil Kuba.

Podotýká, že o definitivní podobě záměru chce ještě diskutovat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Připomíná, že je třeba nastavit parametry tak, aby byly motivační a přinášely pozitivní efekt do ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám