Hlavní obsah

Inspekce zavřela obchody, ve kterých se potraviny válely v trusu hlodavců

– Brno
Novinky, pit

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela dvě prodejny, konkrétně v Domažlicích a Prostějově. Důvodem bylo podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy mnohačetné porušení hygienických předpisů. Po odstranění nedostatků jsou obě provozovny už opět otevřené.

Foto: SZPI

V Penny Marketu v Domažlicích našla inspekce v regálech mezi zbožím trus hlodavců.

Článek

Při kontrole Penny Marketu v Domažlicích inspekce zjistila 19. března značné množství myších exkrementů, okousaných potravin a dalších stop přítomnosti hlodavců v prodejně i zázemí.

„SZPI zaznamenala myší exkrementy a požer potravin i na zboží, které prodejce v regálech nabízel spotřebitelům,“ sdělil Kopřiva s tím, že se jednalo zejména o cukrářské výrobky a polotovary.

Inspekce na základě těchto zjištění prodejnu uzavřela a zakázala uvádět do oběhu veškeré potraviny se stopami přítomnosti hlodavců. Po odstranění nedostatků byl zákaz 20. března po kontrole uvolněn.

Podobně dopadla i kontrola provedená 19. března v prodejně Petr Kořínek v Prostějově. Inspektoři zde zjistili přítomnost myších exkrementů a okousané potraviny ve všech prostorách provozovny včetně regálů s nebaleným pečivem.

Foto: SZPI

Přítomnost hlodavců objevila inspekce mezi potravinami v prodejně Kořínek v Prostějově.

Inspekce uložila zákaz užívání prostor. Po odstranění všech nedostatků pak 21. března zákaz užívání prostor uvolnila.

Už v pátek 15. března inspekce pro rozsáhlý výskyt stop přítomnosti hlodavců v prodejně i na vystaveném zboží uzavřela provozovnu Pekárna Ječnínek ve vestibulu stanice metra Luka v Praze 5. [celá zpráva]

Po kontrolách pražský inspektorát SZPI 20. března povolil prodejnu opět otevřít.

„S uvedenými provozovateli inspekce zahájí správní řízení pro porušení právních předpisů,“ doplnil Kopřiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám