Hlavní obsah

Nouzovou pomoc máte jistou jen do pondělí, vzkazuje Kypru ECB

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) uvedla, že kyperské banky se mohou spolehnout na nouzovou pomoc z její strany pouze do pondělí 25. března. Další pomoc ECB podmiňuje tím, že v platnost už musí vstoupit záchranný program Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kypřané stojí ve frontách u bankomatů, aby se dostali ke svým penězůmVideo: Reuters

 
Článek

Ostrovní stát má čtyři dny na to, aby nalezl plán B, kterým by odvrátil reálnou hrozbu státního bankrotu poté, co tamní parlament odmítl nabídku mezinárodní pomoci obsahující zdanění bankovních vkladů.

Kyperské politické strany se ve čtvrtek dohodly na vytvoření zvláštního fondu, který má zemi zachránit před státním bankrotem. Oznámil to úřad prezidenta Nikose Anastasiadese.

Kypr potřebuje nutně svými silami získat 5,8 miliardy eur, aby se mohl dostat k desetimiliardové mezinárodní půjčce. Hovoří se o příspěvku Ruska, který má být ale menší, než Kypr počítal.

Na Rusko nespoléhat

Šéf Euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny, Jeroen Dijsselbloem ve čtvrtek uvedl, že Kypr nemůže počítat s finanční podporou od samotného Ruska, takže bude muset přikročit k určitému zdanění bankovních vkladů, aby splnil podmínky pro pomoc od eurozóny.

Kypr dále uvažuje o použití peněz penzijních fondů, dceřiných společností zahraničních bank působících na Kypru, případně i církve. Ve hře je také zdanění střadatelských vkladů, ale pouze nad 100 000 eur.

Ve hře jsou podmořské zásoby plynu

V Moskvě intenzivně jedná se svým protějškem kyperský ministr financí Michalis Sarris. Rozhovory se točí o případné těžbě podmořských zásob kyperského plynu ze strany Ruska či bankovní spolupráci.

Kvůli zamezení hromadného výběru peněz jsou kyperské banky zavřené. Jejich otevření se plánuje v úterý. Přesto se německý ministr financí nechal slyšet, že bez zajištění zahraniční pomoci by se tamní banky už nemusely otevřít nikdy. [celá zpráva]

Hrozí nedostatek léků, benzínu i drobných

Kvůli bankovní krizi vázne zásobování léky a projevovat se začíná i nedostatek benzínu. Mnoho čerpacích stanic a některé supermarkety navíc nepřijímají kreditní karty.

Ačkoli ještě fungují bankomaty, mnoho lidí už si nemá co vybrat, protože bankovní převody jsou blokovány a lidem na účty nechodí mzdy. „Rozbili jsme synovo spořící prasátko, abychom mohli nakoupit potraviny,“ řekla agentuře DPA žena v domácnosti Mairi Stylianuová.

Podle svazu lékárníků se už několik dní nedovážejí léky. „Pokud banky do příštího úterý neotevřou, budeme čelit nedostatku,“ uvedli v prohlášení lékárníci.

Předseda sdružení čerpadlářů v přístavním městě Larnaka Andreas Joannu prohlásil, že většina benzínek by o víkendu mohla zavřít. Nemají totiž peníze na nákup dalších zásob.

Jak napsal deník Financial Times, krizí postižený Kypr navíc trápí nedostatek drobných. Hotovost za své zboží požadují hotely, restaurace a některé supermarkety, které přestaly přijímat kreditní karty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám