Hlavní obsah

Seberme ČEZ licenci, porušil pravidla, vyzval bulharský prokurátor

Sofia
Aktualizováno

Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence české energetické společnosti ČEZ, která je na západě balkánské země výhradním distributorem elektřiny. Oznámila to agentura AFP. Kontrola podle prokurátora prokázala "masivní porušování" pravidel firmou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Probíhající vyšetřování aktivit ČEZ odhalilo masivní porušování pravidel při vystavování faktur za elektřinu zákazníkům," uvedl Cacarov v televizi. "V důsledku vrchní správní prokuratura požádala o zrušení licence ČEZ," dodal.

ČEZ se v posledních týdnech stal v Bulharsku jedním z terčů lidového hněvu vyvolaného vysokými cenami elektřiny.

Kvůli nepokojům padla minulý měsíc vláda. [celá zpráva]

Bulhaři protestují proti vysokým cenám elektřiny od ČEZu

Odstupující premiér Bojko Borisov dokonce před podáním demise oznámil, že ČEZu bude odebrána licence. Místní energetický regulační úřad ale zatím jen zahájil příslušné řízení. Jeho šéfka uvedla, že důvodem odebrání licence "může být situace, kdy peníze určené na investice jsou vynaloženy k jiným účelům".

Rozhodnutí má padnout v polovině dubna.

Praha protestuje

Bývalý bulharský ministr energetiky Deljan Dobrev obviňoval ČEZ, že až 80 procent svých zakázek realizoval bez výběrových řízení a bez podepsaných kontraktů. V roce 2011 podle něj ČEZ Bulgaria sjednala zakázky se společnostmi napojenými na mateřskou společnost ČEZ v hodnotě 35 miliónů leva (454 miliónů korun). Za prohřešky proti zadávání zakázek dostal ČEZ Bulgaria nevelkou pokutu 15 000 leva (kolem 200 000 korun).

ČEZ i česká vláda proti kroku Bulharska protestuje.

„Jsme naprosto přesvědčeni, že dodržujeme veškeré bulharské zákony,“ prohlásila mluvčí společnosti Barbora Půlpánová. Firma žádné oficiální uvědomění od bulharských úřadů nedostala.

Bulhaři prověřují také českou firmu Energo-Pro a rakouskou EVN.

Problémy ČEZ v Bulharsku
- Český premiér Petr Nečas označil výroky bulharských představitelů za nestandardní. Očekává, že Bulharsko bude dodržovat své mezinárodní závazky i zákony o ochraně zahraničních investic.
- Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba řekl, že postup Bulharska je bezprecedentní.
20. února 2013 - Bulharský premiér Bojko Borisov podal demisi v reakci na protivládní demonstrace, které vypukly na začátku února.
- Firma ČEZ označila řízení proti sobě za neopodstatněné a uvedla, že cítí politický tlak na rozhodování nezávislého regulátora.
- Český prezident Václav Klaus řekl, že ČEZ není příčinou bulharských nepokojů. Dění v zemi je podle něj politickým bojem, v němž byl ČEZ použit jako jeden z nástrojů.
21. února 2013 - Budoucí prezident Miloš Zeman se vyjádřil, že ČR by měla využít kontaktů v EU i arbitrážních mechanismů, aby hájila pozici ČEZ v Bulharsku.
27. února 2013 - Bulharská prokuratura, pracovníci regulačního úřadu a daňoví kontroloři zahájili zevrubnou kontrolu společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN.
1. března 2013 - Bulharský regulátor navrhl snížit cenu elektřiny v průměru o 6,4 procenta. Vláda původně slibovala osmiprocentní slevu.
6. března 2013 - Bulharský parlament zamítl návrh na odebrání licence zahraničním distributorům a zestátnění distribuční sítě. Návrh mimo jiné počítal s odebráním licence ČEZ.
17. března 2013 - Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence ČEZ. Kontrola podle něj prokázala "masivní porušování" pravidel firmou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám